top of page

Akkuenergiavarastot vastaavat uusiutuvan energian haasteisiin


Celltechin toimitusjohtaja Anders Blomqvist ja Energiavarastot-liiketoiminnasta vastaava Tiina Turpeinen kertovat, että akkuenergiavarastojen kysyntä kasvaa koko ajan sekä määrällisesti että kapasiteetiltaankin. Uudet projektit ovat tyypillisesti 10 – 60 megawatin kokoluokassa, mutta alalla puhutaan jo 200 megawatin hankkeistakin. Celltechin skaalautuvat järjestelmät mukautuvat joustavasti näihin tarpeisiin.


Akkuenergiavarastojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti uusiutuvan energian tuotannon kasvaessa. Yksi alan johtavista toimijoista on vakavarainen ja toimittajariippumaton akkuasiantuntija Celltech, joka toimittaa asiakkaan tarpeisiin räätälöidyt suuretkin energiavarastoratkaisut luotettavasti ja kilpailukykyisesti.


Suomeen rakennetaan nyt valtavasti tuulivoimaa, jonka tuotanto vaihtelee jatkuvasti. Sähköverkossa tuotannon ja kulutuksen täytyy kuitenkin olla tasapainossa joka hetki.


”Megawattiluokan akkuenergiavarastot tulevat apuun silloin, kun ei tuule tai aurinko paista. Tärkeä tekijä sähkömarkkinoiden muutoksessa on myös isojen pyörivien generaattorien käytön väheneminen, kun esimerkiksi hiilivoimaloita suljetaan. Sen seurauksena hitausmomentti eli niin sanottu inertia verkossa vähentyy. Tätä korjaava nopea taajuussäätö ja verkon stabilisointi on tärkeätä. Sekin voidaan toteuttaa energiavarastojen avulla”, Celltechin toimitusjohtaja Anders Blomqvist toteaa.


Akkuenergiavarastojen suurin globaali käyttömarkkina onkin juuri sähköverkon taajuussäätö, joka muodostaa konsulttiyhtiö Deloitten tutkimuksen mukaan noin 50 prosenttia globaalista energiavarastojen käytön markkinoista. Varakapasiteetin osuus on vajaa kymmenen prosenttia kokonaismarkkinasta.


”Akkuenergiavarastot ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina, koska ne ovat erittäin hyvä tapa tehdä taajuussäätöä nopean reagointikykynsä ja joustavuutensa ansiosta”, Celltech Oy:n Energiavarastotliiketoiminnasta vastaava Tiina Turpeinen toteaa.


Yksi energiavarastojen kysyntää kasvattava tekijä on se, että EU tukee niiden ja uusiutuvan energian rakentamista. Tietyt alan asiakkaat ovat saaneet miljoonaluokan avustuksia hybridihankkeisiinsa, joissa on yhdistetty uusiutuvan energian tuotanto energiavarastoihin.


VAKAVARAINEN MARKKINAJOHTAJA


Celltech on toiminut akkualalla yli 30 vuotta ja on Suomen johtava akkujärjestelmien suunnittelija ja valmistaja sekä paristojen ja erikoisakkujen maahantuoja. Yritys on toimittanut Suomen ensimmäisiin kuuluvat sähkövarastot jo vuonna 2017.


Teollisuusakuissa Celltech on markkinajohtaja Suomessa. Yhdessä pohjoismaisten sisaryritysten kanssa Celltech Group on alan suurin toimija Pohjoismaissa. Celltech Group on osa ruotsalaista tekniikan alan konsernia Addtech AB:ta, jonka liikevaihto on noin 1,4 miljardia euroa. Vakavaraisen konsernin selkänojan ansiosta Celltechin ei tarvitse neuvotella pankin kanssa hankkeiden rahoituksesta.


”Meillä on vahva asema Pohjois-Euroopassa ja yhteydet ja suhteet kaikkiin maailmanluokan toimittajiin. Olemme toimittajariippumaton integroija, joten pystymme valitsemaan laadukkaat ja kilpailukykyiset ratkaisut eri toimittajilta ja räätälöimään ne asiakkaan tarpeisiin sopivaksi kokonaisratkaisuksi. Meillä on vähintään kaksi toimittajaa jokaiselle komponentille. Näin voimme paremmin hallita mitoitus- ja saatavuusongelmia” Blomqvist sanoo.


Celltechin ammattitaitoinen logistiikkatiimi hoitaa kuljetuksen alusta loppuun saakka, ja yritys huolehtii myös akkujen kierrätyksestä niiden elinkaaren lopussa.

bottom of page