top of page

CO2-vapaata energiaa minne vain


Vanhan öljylaitoksen tilalle tullut lämpöpumppulaitos Turun Runosmäessä on upea, arkkitehdin suunnittelema, Corten-teräksellä verhoiltu luomus.


Modulaariset lämpöpumppulaitokset ovat kestävä ja samalla myös hyvin kannattava energiantuotantotapa, joka on jo tätä päivää. Maailmaa mullistava innovaatio vei hollolalaisyrityksen huimaan kasvuun.


Vuonna 2022 Calefa Oy:n liikevaihto kasvoi 140 prosenttia ja sitä edellisenä vuonna 90 prosenttia. Yhtiö on onnistunut kasvamaan poikkeuksellisen osaamisensa ja innovaatioidensa myötä kriisien keskellä.


Menestyksen avaintekijänä on AmbiHeat-lämpöpumppulaitos, joka tuottaa CO2- vapaata jäähdytystä ja lämpöenergiaa kauko- ja aluelämpöverkkoon sekä teollisuuteen, ympäristön puhtaista energialähteistä.


”Laitoksien modulaarisuus, useiden eri lämmönlähteiden hyödyntäminen sekä merkittävät panostukset oman tuotantokapasiteetin kasvattamiseen ovat olleet avaintekijöitä”, sanoo Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.


Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori modulaarisen AmbiHeat-laitoksen sisällä.


AmbiHeatin sydämenä on maailman johtavaa teknologiaa oleva kuumalämpöpumppu, joka kykenee tuottamaan jopa 120 asteen lämpötiloja hyvällä hyötysuhteella. Energianlähteinä voidaan hyödyntää teollisuuden ylijäämälämpöjä sekä ulkoilman, vesistöjen, maaperän ja auringon energiaa – mitä kulloinenkin ympäristö tarjoaa.

”500 kW – 10 MW räätälöitävissä olevat lämpöpumppulaitokset joustavat monenlaisiin asiakastarpeisiin”, mainitsee Vuori mukautuvuudesta.


AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen voi sijoittaa jopa asutuksen keskelle, kuten Turun Runosmäessä, jossa se tuottaa lämpöä 7000 asukkaan kaupunginosalle ulkoilman energiaa hyödyntäen. Laitos on hyvin hiljainen, eikä siitä aiheudu pienhiukkaspäästöjä ympäristöön. Runosmäen Lämmölle oma 3MW lämpöpumppulaitos tuo energiaomavaraisuutta, jolloin myös energian hinta on ennustettavampaa.


Lahden Ali-Juhakkalassa AmbiHeat tuottaa 5 MW kaukolämpöä Lahti Energialle jäteveden ylijäämälämmöstä.


Jyväskylässä Alva-yhtiölle toteutettu 5 MW AmbiHeat-laitos tuottaa CO2-vapaata jäähdytystä vaatekuitutehdas Spinnovan prosesseihin. Saatava hukkalämpö jalostetaan yli 100- asteiseksi prosessilämmöksi sekä Jyväskylän asukkaille Alvan kaukolämpöverkkoon.


Lämpöpumpputeknologia tuottaa samalla sekä lämmön että jäähdytyksen ja siksi sopii erityisen hyvin energiaekosysteemeihin.


”Energiankierrätys on tätä päivää”, Vuori sanoo.


AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tarjoaa ratkaisuja energiakriisiin, energiaomavaraisuuteen kuin myös vihreän siirtymän vaatimaan energiantuotannon päästöjen vähentämiseen.


www.calefa.fi

bottom of page