top of page

Energiavarastointijärjestelmä leikkaa sähkön piikit ja luo huoltovarmuutta


Vuonna 2019 perustettu Enico keskittyi ensimmäiset 2,5 vuotta tuotekehitysputkeen, jonka tuloksena syntyi energiavarastojen tuoteperhe. Erityisen ajankohtainen käyttötarkoitus varastoille on kriisiajan kalliiden energiapiikkien tasaaminen sekä huoltovarmuus.


Energiaratkaisuiden ja -järjestelmien edelläkävijä Enicon tuorein innovaatio on energiavarastolaitteisto, joka valmistui kuin kutsusta energiapiikkien tasaamiseen. Tamperelaisyrityksen tuotteet ovat kompakteja, skaalautuvia ja liikuteltavia.


”Energia-alalla vallitsee vihreä siirtymä ja murrosvaihe yhteiskunnan sähköistymisen myötä. Varastointi tuo hyötykäyttöön uusiutuvat energianmuodot, kuten tuulen ja auringon”, selittää toimitusjohtaja Marko Lähteenmäki.


Laite varastoi suuren määrän energiaa nopeasti ja luovuttaa sen hallitusti. Energiavarastojärjestelmä sopii erityisesti energiatuotannon, teollisuuden sekä korjaus- ja rakennustoiminnan käyttöön. Siinä missä Enicon CompactESS on optimoitu pieneen ja keskisuureen volyymiin, EModule on suuren volyymin käyttöön, kuten tehdasalueille.


”Sähkön hinnan nousu on saanut osan tehtaista siirtymään yövuoroon. Varaston avulla edullisempi yösähkö voidaan hyödyntää päivän piikkitunteina”, sanoo Lähteenmäki.


Toisaalta suuren volyymin varastojärjestelmä voi toimia myös virtuaalivoimalaitoksena, kuten Sellon kauppakeskuksessa. Fingridin maksaman reservikorvauksen ansiosta varasto luo tuottopotentiaalin.


Siirrettävä varastojärjestelmä pystyyn tunnissa

Enicon MobileESS on siirrettävä energiavarastojärjestelmä, joka soveltuu erityisen hyvin projekteihin, kuten rakennustyömaille, joissa varastolta vaaditaan siirrettävyyttä. Käytännössä varasto toimii dieselgeneraattorin korvaajana.


”Siirrettävät varastot soveltuvat hyvin kausiluontoiseen toimintaan, kuten hiihtokeskuksiin sähköautojen latauspisteiksi tai saaristoteille kesäkäyttöön. Paikat, joissa verkkoliityntä ei ole mahdollinen tai se ei ole taloudellisesti kannattava”, Lähteenmäki valistaa ja lisää: ”Siirrettävä energiavarastojärjestelmä saadaan minne vaan pystyyn päivässä. Syksyllä rakensimme Lahden Pelicansin peliin sähköautojen latauspisteen 40 minuutissa.”


Enicon energiavarastojen tuoteperhe


MobileESS

Käyttötarkoitus: Suuren volyymin tarve, kuten tehdasalueet ja kauppakeskukset Kapasiteetti jopa 620 kWh


CompactESS

Käyttötarkoitus: Pienemmän volyymin tarve, kuten kerrostalo Kapasiteetti jopa 300 kWh


EModule

Käyttötarkoitus: Projekti- tai kausiluontoiset tarpeet, esimerkiksi hiihtokeskus tai rakennustyömaa Kapasiteetti jopa 2 MWh


https://enico.fi/

bottom of page