top of page

Hyvänmielen kalareseptejä – hyväksi sinulle ja merillemme


Kuva: Tuukka Ervasti/MSC


Merien Keittokirja tarjoaa vastuullisia vaihtoehtoja kevään juhliin.


Kala kuuluu juhlapöytään. MSC:n Merien Keittokirja auttaa sinua kattamaan kalaherkkuja tarjolle monipuolisesti – digikeittokirjasta löydät 12 helppoa reseptiä vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä kokeilta ympäri maailmaa.


Suomesta mukana on ravintola Shinobin keittiömestari Jesper Björkell. Kalaninja Björkellille merenelävien vastuullisuus on sydämen asia.


”Haluamme kertoa ihmisille, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus merissämme. Suomessa merenelävät jäävät usein liian pienelle huomiolle. Ihmiset luulevat, että niiden valmistus on hankalaa. Keittokirja todistaa, että tämä ei pidä paikkaansa.”


Herkullisia ja helppoja reseptejä kotikeittiöihin


Merien Keittokirjan resepteistä löytyy vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä kaikista hintakategorioista ja kaikkiin makuihin. Björkellin reseptissä pääosassa ovat sinisimpukat.


”Sinisimpukka on huikean hieno laji ja todellista fastfoodia! Kansainväliset kollegani ovat myös kehittäneet upeita reseptejä aina kalalasagnesta korealaiseen boribapiin ja katkarapukeitosta kalaburgeriin. Vaihtoehtoja siis löytyy.”


Rakastetaan meriämme ja niiden asukkaita


Meret ovat planeettamme keuhkot, suurin käytössämme oleva hiilinielu ja keskeisessä roolissa ilmaston säätelyssä. Lisäksi ne tarjoavat proteiinilähteen yli 3 miljardille ihmiselle. Yli kolmannes kalakannoista on kuitenkin nykyisellään ylikalastettuja.


”Kehittyneiden kalastustekniikoiden ja kalan kysynnän kasvun myötä kalastus on kasvanut räjähdysmäisesti. Mikäli emme huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti loppuu meristä.”


Kuva: David Loftus/MSC


Björkellin mielestä on tärkeää, että kaikki voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla mereneläviä, jotka ovat peräisin kestävistä kalakannoista ja vastuullisista kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden levittäminen on tärkeää.


”Aina on hyvä hetki tehdä parempia valintoja itsellemme, planeetallemme ja merillemme. Kenenkään ei pitäisi edistää liikakalastusta – itse en ainakaan aio tehdä valintoja, jotka tulevaisuudessa estävät lapsenlapsiani syömästä mereneläviä.”


Tuliko nälkä?


Löydät liudan vastuullisia kalareseptejä osoitteesta:

www.msc.org/fi/ merien-keittokirja-2023

bottom of page