top of page

Hyvänmielen kalareseptejä pääsiäispöytään


Kuva: David Loftus/MSC


Ilmainen Merien Keittokirja auttaa sinua tekemään vastuullisia valintoja.


Kala kuuluu juhlapöytään, eikä kevään juhla pääsiäinen ole poikkeus. MSC:n Merien Keittokirja auttaa sinua kattamaan kalaherkkuja tarjolle monipuolisesti – digikeittokirjasta löydät 12 helppoa reseptiä vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä kokeilta ympäri maailmaa.


Suomesta mukana on ravintola Shinobin keittiömestari, ravintoloitsija Jesper Björkell. Ruokaseikkailija ja kalaninja Björkellille merenelävien vastuullisuus on sydämen asia.


”Miksi ravintolat ja kaupat edes saavat myydä muuta kuin vastuullista kalaa?”, Björkell tuhahtaa.


”Haluamme kertoa ihmisille, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus merissämme. Suomessa merenelävät jäävät usein liian pienelle huomiolle. Ihmiset luulevat, että niiden valmistus on hankalaa. Tätä myyttiä yritämme yhdessä rikkoa.”


Herkullisia ja helppoja reseptejä kotikeittiöihin


Merien Keittokirjan resepteistä löytyy vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä kaikista hintakategorioista ja kaikkiin makuihin. Björkellin reseptissä pääosassa ovat sinisimpukat.


”Simpukoiden pehmeä liha on erittäin terveellinen herkku täynnä proteiinia, omega-3-rasvahappoja ja monia hyödyllisiä ravinteita. Ne myös suodattavat kasvaessaan ravinteita vedestä. Todellisia supersankareita!”


Kuvassa ravintoloitsija Jesper Björkell.

Kuva: Tuukka Ervasti/MSC


”Kansainväliset kollegani ovat myös kehittäneet upeita reseptejä aina kalalasagnesta korealaiseen boribapiin ja katkarapukeitosta kalaburgeriin. Vaihtoehtoja siis löytyy.”


Rakastetaan meriämme ja niiden asukkaita


Meret ovat planeettamme keuhkot, suurin käytössämme oleva hiilinielu ja keskeisessä roolissa ilmaston säätelyssä. Lisäksi ne tarjoavat tärkeimmän proteiinilähteen yli 3 miljardille ihmiselle. Meret ovat kuitenkin uhattuna – 35 % maailman kalakannoista on ylikalastettuja.


”Viimeisen sadan vuoden aikana kehittyneiden kalastustekniikoiden ja kalan kysynnän kasvun myötä kalastus on kasvanut räjähdysmäisesti. Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti loppuu meristä.”


Björkellin mielestä on tärkeää, että kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla mereneläviä, jotka ovat peräisin kestävistä kalakannoista ja vastuullisista kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden jatkuva levittäminen on tärkeää.


”Aina on hyvä hetki tehdä parempia valintoja itsellemme, planeetallemme ja merillemme. Kenenkään ei pitäisi edistää liikakalastusta – itse en ainakaan aio tehdä tänä päivänä valintoja, jotka tulevaisuudessa estävät lapsenlapsiani syömästä mereneläviä.


Tutustu Merien Keittokirjaan:

www.msc.org/fi/merien-keittokirja-2023


Jesperin Pohjoismaiset Sinisimpukat Kermassa


Suomessa myytävät MSC-sertifioidut sinisimpukat tulevat usein hyvin läheltä, Tanskasta. Simpukat valmistuvat nopeasti ja hurmaavat niin arkena kuin juhlapöydässäkin.


Valmistusaika 20 min. Kahdelle.


3 rkl voita

2 salottisipulia, hienonnettuna

200 ml valkoviiniä

1 kg MSC-sertifioituja sinisimpukoita

300 ml kermaa

3 rkl raastettua piparjuurta

2 rkl hienonnettua tilliä (tai persiljaa)

valkopippuria

suolaa

1 tl sokeria


1. Pese simpukat juoksevalla kylmällä vedellä, poista kaikki parrat. Jos simpukka on auki, kopauta sitä altaanreunaan. Elävä simpukka sulkeutuu heti – heitä pois kaikki auki jääneet tai rikkinäiset simpukat.


2. Sulata voi kattilassa matalalla lämmöllä, lisää hienonnettu sipuli ja kuullota 2–4 minuuttia. Ole varovainen, ettet polta sipuleita.


3. Lisää viini ja simpukat. Sulje kansi ja lisää lämpöä. Kiehuta keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. Siirrä simpukat pois kattilasta ja heitä pois kaikki, jotka eivät auenneet.


4. Laske lämpöä ja lisää kerma, piparjuuri ja tilli liemeen. Anna hautua muutama minuutti. Lisää valkopippuri, suola ja ripaus sokeria ennen tarjoilua. Varo keittämästä valkopippuria, se voi tehdä liemestä katkeran makuista.


5. Kaada liemi simpukoiden päälle ja koristele hienonnetulla tillillä.bottom of page