
Jos rakennat paraikaa uutta kotia tai olet hakemassa optimaalista ratkaisua nykyisen kotisi jatkuvasti kasvaviin lämmityskustannuksiin, ilmalämpöpumppu on ehdottomasti yksi parhaista vaihtoehdoista. Ilmalämpöpumppuja on useita eri malleja ja niissä on myös erilaisia toimintoja. Kerromme tässä tärkeimmistä eroista ja keskitymme niihin yksityiskohtiin, joista on apua sinun kannaltasi parhaiten sopivan ratkaisun löytämiseen.
Ilmalämpöpumput ja ilmastointilaitteet
Ovat molemmat ulkomuodoltaan ja toimintaperiaatteiltaan hyvin samanlaisia – niissä on kaksi lohkoa, jotka on liitetty lämmityspiiriin. Laite tuottaa sekä viileää että lämmintä ilmaa, mutta ulkolämpötilan maksimitaso, jolla laite pystyy toimimaan, vaihtelee.
Ilmastointilaitteilla tarkoitetaan selkokielellä ilmalämpöpumppua, joka on tarkoitettu pääasiallisesti viilentämään kotiasi ja ne ovatkin tuohon tarkoitukseen erittäin tehokkaita, monilla viilennyskäyttöön tarkoitetuilla pumpuilla pystyy myös lämmittämään, mutta lämmityskäytössä ne toimivat yleensä vain noin -15 pakkasasteeseen saakka. Ne eivät sovellu lämmityskäyttöön kaikissa paikoissa, jossa lämpötilat talven aikana ovat tästä kylmempiä. Energiatehokkuus näillä pumpuilla lämmityskäytössä on yleensä myös paljon heikompi.
Pääasiallisesti taas lämmityskäyttöön tarkoitetut lämpöpumppumallit toimivat tehokkaasti vielä kylmemmissä keleissä ja nyt jo markkinoilla on olemassa malleja, jotka pystyvät tehokkaasti lämmittämään taloa, jopa -35 asteen pakkasilla. Lisäksi niillä pystyy aina myös viilentämään.
Lämpöpumpuissa on huomioitava, että kun ulkolämpötila laskee, myös lämpöpumpun kapasiteetti ja sen lämpökerroin (COP) laskevat. Valmistaja on ilmoittanut jokaisen lämpöpumpun osalta sen lämpökertoimen (COP) ja koko lämmityskauden lämpökertoimen (SCOP), jotka liittyvät suoraan lämmityslaitteiston energiatehokkuuteen. Yksinkertaisemmin sanottuna, COP eli lämpökerroin osoittaa, minkä verran tehoa (kW) lämmityslaite pystyy tuottamaan 1 kW sähkötehon kulutuksella. SCOP on lämmityskauden aikainen keskimääräinen tehokerroin. Mitä korkeampia nämä luvut ovat, sitä enrgiatehokkaampaa laitetta on käyttää ja se taas mahdollistaa kotisi lämmittämisen alhaisemmalla sähkönkulutuksella.
Suosittelemme aina talossa olevan myös jokin muu lämmönlähde ilmalämpöpumpun lisäksi (esimerkiksi patterit, lattialämmitys, takka tms.), näin optimoidaan talon lämmityskustannuksia, mutta varmistetaan kuitenkin se, että talo pysyy sopivan ja viihtyisän lämpimänä, jos pumppuun tulee esimerkiksi jokin häiriö tai lämpötila laskee niin alhaiseksi, että ilmalämpöpumpulla ei pystytä lämpöä enää tekemään.
Ilma-vesilämpöpumppu
On lämmityslaite, joka siirtää ulkoilmasta hankitun lämpöenergian vesilämmitysjärjestelmään, lämmittäen näin taloa sekä talon asukkaiden päivittäin tarvitsemaa käyttövettä. Ilma-vesilämpöpumppuja on pääasiassa kahta tyyppiä: split-laitteita ja monoblock-laitteita. Split-laitteissa lämpöpumpun kylmäkoneisto on jaettu kahteen osaan: ulkoyksikköön ja sisäyksikköön, joiden välillä kiertää kylmäaine. Monoblock-laitteissa kaikki tekniikka on ulkoyksikössä, sisällä olevien varaajien/ varaajan ja ulkoyksikön välissä kiertää pelkkä vesi. Jos kerran on suositeltu hankittavan lämpöpumppu taloon, jossa lämmönjakona toimii vesikiertoinen lattialämmitys, mikä ei vaadi niin korkeaa menoveden lämpötilaa, voidaan myös nykyisin turvallisesti sanoa, että ilmavesilämpöpumput sopivat erinomaisesti myös patterilämmitteisiin taloihin, jossa menoveden lämpötilat voivat nousta jopa 60-70 asteeseen.
Miten laite valitaan?
Zaven verkkokauppa on suurin sisäilmaratkaisujen jälleenmyyjä koko Pohjois-Euroopassa. Vuosittain tuhannet talonomistajat hankkivat tarvitsemansa energiatehokkaat lämmitys ja viilennysratkaisut meiltä. Voimme ylpeinä ilmoittaa palvelevamme jo kahdeksassa Euroopan valtiossa asuvia asiakkaita.

Runsas 20 vuoden kokemus lämmitys ja viilennyslaite markkinoista on suonut meille valmiuden mahdollisimman yksinkertaisen ostoprosessin kehittämiseen. Mitoitamme laitteiston kohteen tehontarpeen, nykyisen lämmöneristystason ja nykyisen energiankulutuksen perusteella. Voit myös itse käyttää sivuillamme suodattimia sopivan pumpun löytämiseksi, jossa voit valita laitteita tietystä hintaluokasta, valitsemalla asuntoasi vastaavan lämmitettävän pinta-alan mukaan. Voit ostaa pumpun suoraan sivuiltamme perusasennuksella (katso sivuiltamme, mitä se pitää sisällään) ja me toimitamme tilauksen maksamisen jälkeen tilatun laitteen sinulle tai asentajan varastoon (siitä on sovittava etukäteen), jonka jälkeen asentaja ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi laitteen asentamiseen sopivasta ajankohdasta.
Jos haluat neuvoja ja perusteellisia vastauksia lämpöpumppuja koskeviin kysymyksiin, ota yhteyttä lämmitysasiantuntijoihimme osoitteessa www.zave.fi. Vastaamme mielellämme tuotevalikoimaa koskeviin kysymyksiin, autamme valitsemaan sopivan laitekokonaisuuden. Asentajamme toteuttavat lämpöpumpun asennukset ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. Tarvittaessa järjestämme asentajan tekemään katselmuskäynnin asennuskohteessa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.
Löydä sopiva sisäilmaratkaisu kotiisi ja kesämökillesi Zaven valikoimasta.
Ota meihin yhteyttä, autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun.
Zave Energy OY
0942456810