top of page

Influenssarokotus suojaa myös keuhkokuumeelta ja sydäninfarktiltaInfluenssa voi olla hankala tauti ja aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Erityisesti ikääntyneet tarvitsevat suojaa influenssaa vastaan, koska he ovat muuta väestöä alttiimpia vaikealle influenssan taudinkuvalle ja sen jälkitaudeille. Taudilta suojautumisessa avainroolissa on rokottautuminen vuosittain. Tiedätkö jo eri rokotevaihtoehdot?


Suomen Terveystalon terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita aloittaa toteamalla, että ihmiset saattavat sekoittaa influenssan ja tavalliset flunssat, eikä taudin vakavuus ole aina tiedossa.


”Moni ajattelee, että on terve ja vastustuskykyinen, joten influenssaa ei tarvitse pelätä. Tosiasiassa influenssa voi kuitenkin olla kova tauti, jossa saattaa viettää ensin monta päivää kuumeessa, jonka jälkeen voi tulla vielä jälkitauteja.”


Ikääntyneille riskit ovat erityisen korkeat. Sairaalahoitoon päätymisen riski on aito ja influenssan jälkitautina saatava keuhkokuume yleinen kuolinsyy. Paras tapa suojautumiseen on vuosittain rokottautuminen.


”Virus muuntuu jatkuvasti, joten edellisenä vuonna muodostettu immuniteetti ei riitä. Siksi rokotteet valmistetaan juuri sille kaudelle”, Aroviita toteaa.


Erilaiset rokotevaihtoehdot valittavana


Influenssarokotteista on saatavilla tuttu pistettävä influenssarokote, joka soveltuu kaikille ja jota käytetään kansallisessa rokoteohjelmassa. Lisäksi lapsille on tarjolla nenäsumutteena annettava influenssarokote.


60-vuotiaille ja sitä vanhemmille on tarjolla myös korkea-annoksinen influenssarokote vaihtoehtona rokotusohjelman rokotteelle.


”Korkea-annoksisessa rokotteessa on korkea pitoisuus vaikuttavaa ainetta, mikä vaikuttaa immuunivasteeseen”, Aroviita mainitsee.


Aroviita itse näkee, että rokotesuojan hyödyntäminen kannattaa.


”Itse suhtaudun niin, että rokotteen antama suoja on aina etu. Haluamme myös Terveystalolla varmistaa rokotteita tarjoamalla, että asiakkaamme voivat hoitaa terveyttään ja suojautua influenssalta”, hän summaa.


Kysy lisää rokotuksista lääkäriltä tai hoitajalta.


  • Suomessa on kolmenlaisia influenssarokotteita. Eri rokotteet on tarkoitettu eri ikäryhmille.

  • Pistettävä influenssarokote soveltuu kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Sitä käytetään kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille 6 kk iästä alkaen, aikuisille, raskaana oleville ja ikääntyneille.

  • Nenäsumutteena annettava influenssarokote soveltuu 2–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Kansallisessa rokotusohjelmassa sitä tarjotaan 2–6-vuotiaille lapsille. Vanhemmille lapsille rokote on omakustanteinen.

  • Korkea-annoksinen influenssarokote soveltuu 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kyseessä on rokote, jossa on korkea pitoisuus vaikuttavaa ainetta. Se ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan on omakustanteinen.

Lue lisää: Influenssarokotus.fi

bottom of page