top of page

Isonkyrön vanhassa meijerissä syntyi kotimainen kermalikööri


Kyrön Dairy Cream on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä ja uusia ideoita – aivan kuten Kyrön tarinakin


Kuten niin moni erinomainen suomalainen asia, myös Kyrön tarina sai alkunsa saunasta. Viisi ystävystä maisteli amerikkalaista ruisviskiä, ja pohti samalla, miksei kukaan valmista ruisviskiä Suomessa. Mehän kulutamme ruista maailmassa eniten, ja ruis on osa suomalaista historiaa.


Vielä aamutuimaankin ajatus omasta viskitislaamosta tuntui mukavalta. Tästä kohtalokkaasta saunareissusta on nyt kulunut kymmenen vuotta, ja Kyrö Distillery Companyn tuotteet, ruisginit ja ruisviskit, ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa ja valloittaneet maailman.


Kotimaista kermaa ja loraus omaa ruisviskiä

Onpa meillä myös mainio kermalikööri, Dairy Cream, jonka herkullinen maku tulee täydellisestä yhdistelmästä omaa ruisviskiämme ja kotimaista kermaa. Dairy Creamin nimellä, kuten kaikilla Kyrö-jutuilla, on tarina. Tislaamomme nimittäin sijaitsee entisessä meijerissä Isossakyrössä, jossa menneinä aikoina valmistui toinen suomalaisten suosikki, Oltermanni-juusto.


Nykyään meijerirakennuksessa ja sen piha-alueella, Oltermannintiellä, sijaitsee myös suuri 2019 valmistunut viskitislaamo sekä vilkas vierailukeskuksemme ravintoloineen. Meillä vierailee noin 15 000 kävijää vuosittain. Kyrön tarinan kaikkine mutkineen ja hulvattomine sattumuksineen paljastuu tislaamokierroksilla, ja meidän herkullisia tuotteitamme pääsee opastettuna maistelemaan tastingeissa.


Keittiömme vannoo lähiruoan nimeen

Vierailukeskuksen ravintolan ruokafilosofia saa innoituksensa pohjalaisesta luonnosta: raaka-aineet ovat lähimetsistä ja lähituottajilta lähtöisin. Vastuullisuus on sekä juomiemme tuotannossa että vierailukeskuksemme toiminnassa olennaista. Vierailukeskuksellamme onkin Green Key- sertifikaatti tästä merkkinä.


Ravintolamme keittiössä käytetään lähituotteiden lisäksi myös omia rukiisia tuotteitamme. Ne ovat varsin monikäyttöisiä, ja maustavat sekä suolaisia että makeita ruokia. Myös Dairy Cream on päässyt osaksi tuhansien vierailijoidemme jälkiruokaelämyksiä.


Ajattelimme, että haluaisitte herkutella myös kotona kokkaillen. Tässäpä siis mainio resepti, olkaa hyvät.


Dairy cream brulée


4 dl Kuohukermaa


1,5 dl Dairy Cream kermalikööriä


0,5 dl Sokeria


1/4 Vaniljatangon siemenistä (tai 1/2 tl vaniljasokeria)


6 Keltuaista Ripaus suolaa


Vaihe 1 • Erottele keltuaiset kulhoon. Kaavi vaniljan siemenet tangosta keltuaisten sekaan. Vatkaa sokeri keltuaisten kanssa. Lämmitä kermalikööri kattilassa höyryäväksi. Kaada kerma sekaan. Anna lämmetä kuplimispisteeseen välillä sekoittaen. Kun seos on höyryävän kuumaa, kaada keltuaismassa sekaan samalla vispilällä sekoittaen ja suolaa lisäten. Anna massan tasoittua muutama minuutti.


Vaihe 2 • Lämmitä uuni 130 asteeseen. Kaada massa siivilän läpi annosvuokiin. Aseta annosvuoat syvempään uunivuokaan. Kaada uunivuokaan kuumaa vettä niin, että vesiraja on annosvuokien puoleenväliin. Kypsennä noin 55-70 minuuttia kunnes bruleemassa ei enää hölly astiassa. Siirrä vuoat jääkaappiin. Anna asettua vähintään 2 tuntia.


Vaihe 3 • Ripottele pintaan tasaisesti rakeista ruokosokeria. Paahda sokeri kaasupolttimolla. Jos et omista kaasupoltinta, paahda sokeri erikseen pannulla. Siirrä ohuena keksinä bruléen päälle.Dairy Cream Brulée on tietysti aika juhlava ja aikaavievä tapa nauttia Dairy Creamia, joten on aivan sallittua nauttia sitä ihan sellaisenaan tai jäiden kanssa. Ja toimiihan se mainiosti myös kahvin kera.


Lisää reseptejä ja tietoa Kyrön tuotteista ja vierailukeskuksesta löydät meidän verkkosivuiltamme: kyrodistillery.com ja visit.kyrodistillery.com


bottom of page