top of page

Kaukolämpöverkon automaatio tukee Turku Energian matkaa kohti hiilineutraaliuttaTurku Energian kaukolämpö- ja jäähdytysverkkoja pitkin kulkee lämmitys ja jäähdytys Turun, Naantalin, Raision ja Kaarinan alueella noin 5000 kohteeseen, kuten kerrostaloihin, uimahalleihin ja vanhainkoteihin. Kaukolämpöverkon toiminta varmistetaan ja optimoidaan mahdollisimman energiatehokkaaksi datan avulla. Aiemmin tietoa kerättiin perinteisellä menetelmällä: tekstiviesti kerran puolessa tunnissa. Nykyään tietoa halutaan jatkuvasti. Tähän tarpeeseen Turku Energia on löytänyt luotettavaksi ratkaisuksi WAGOn.


Turku Energian sähkö- ja automaatiotiimin työnjohtaja Kari Mononen sekä automaatioinsinööri Tero Laakso lähtivät vuonna 2018 etsimään uutta yhteistyökumppania kaukolämpöverkon automaatioon. Heillä oli ennestään käytössä muita vastaavia ratkaisuja, mutta nyt etsittiin kustannustehokkaampaa ratkaisua tiedon keräämiseen. WAGOn ratkaisut eivät olleet ennestään tuttuja, joten talossa oltiin tyytyväisiä, kun WAGOn Jarno Luomanpää saapui vierailulle kertomaan mahdollisuuksista. Turku Energia valitsi kumppaniksi WAGOn.


RIITTÄVÄ TUOTE NYKYHETKEEN – POTENTIAALIA TULEVAISUUTEEN


WAGOlta löytyi Turku Energian tarpeisiin sopiva ratkaisu: modulaarinen 750-sarjan I/O-kortein varustettu kyberturvallinen ohjain. Tämä vakuutti molemmat. Yksinkertainen, mutta modulaarinen ratkaisu täytti kaikki sen hetkiset tarpeet ollen sopiva sekä pienten että isompien kohteiden edellytyksiin.


Mononen ja Laakso vakuuttuivat siitä, että WAGOn tuotevalikoima sisälsi paljon erilaisia laajentamismahdollisuuksia tulevaisuuden varalle. Tiedon keräämisen tärkeys korostuu tulevaisuudessa entistä enemmän, sillä hiilineutraaliuteen pääseminen on Turku Energialle tärkeää. Kaukolämpö tuotetaan jo nyt 75 % uusiutuvilla energialähteillä, hukkalämmöllä ja biopolttoaineella. Täyden hiilineutraaliuden saavuttamiseen pyritään muun muassa kaukolämpöverkon optimoinnilla, jolloin mahdollisimman tarkka mittaus on oleellista.


Kiitosta sai lisäksi laitteen pienikokoisuus, sillä Turku Energia ei halua viedä jättimäisiä ohjauskeskuksia asiakkaiden kiinteistöihin. Kompaktiin laitteeseen sisältyi kaikki tarpeellinen, mistä syntyi selkeitä säästöjä. Laakso oli tyytyväinen siihen, ettei ollut tarvetta ostaa lisäksi modeemia ja automaatiolaitteistoa. WAGOn ratkaisussa kaikki tarpeellinen löytyi samasta paketista.


JOPA YLLÄTTÄVÄN TURVALLINEN JA LUOTETTAVA RATKAISU


Mononen ja Laakso ovat olleet yllättyneitä siitä, miten luotettava verkkoyhteys WAGOn laitteessa on ollut. Tietoliikenneverkkojen kanssa ei ole ollut ongelmia — WAGOn tuotteet ovat pysyneet poikkeuksellisen vakaasti verkossa. Energiayhtiön toimitusvarmuus on 99,9 %, joten varaa virheille ei ole.


WAGOn laitteet ovat Turku Energian asiakkaiden kiinteistöissä, joissa Turku Energia ei voi laitteita itse valvoa. Siksi tietoturvan on oltava kunnossa. WAGOlla tieto suojataan suoraan ohjaimessa, ja sisäänrakennettu palomuuri suojaa mahdollisilta kyberhyökkäyksiltä.


TURKU ENERGIA SUOSITTELEE WAGOA


Mononen ja Laakso ovat tyytyväisiä WAGOn ratkaisuihin. He suosittelevat WAGOa myös muille samantyyppisille toimijoille, kuten vesilaitoksille. Monipuolinen ja räätälöitävä valikoima taipuu monenlaisiin projekteihin.


Turku Energian Kari Mononen (kesk.) ja Tero Laakso ovat olleet tyytyväisiä WAGOn ja Jarno Luomanpään (vas.) kanssa tehtyyn yhteistyöhön.


Turku Energialla nähdään jatkossakin WAGOn ratkaisuja. Tarve vain kasvaa, kun tällä hetkellä jo yli 600 kilometrin mittainen energian jakeluverkko laajenee ja monipuolistuu koko ajan. Prosesseista myös halutaan yhä enemmän ja enemmän dataa, sillä tavoitteet ovat tärkeät: vaikka Turku Energian asiakkaiden on jo nyt mahdollista ostaa 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa, on energiayhtiö sitoutunut saavuttamaan kaukolämmityksessä täydellisen hiilineutraaliuden vuoteen 2029 mennessä.


www.wago.com/fi

bottom of page