top of page

Kestävä laserpinnoite säästää ylläpitokustannuksia ja luontoa


"Pystymme todennäköisesti tarjoamaan monelle kulutus- ja korroosioalttiille komponentille paljon paremman hinnan ja toimitusajan sekä paljon pienemmän ympäristöjalanjäljen kuin laserpinnoittamaton uusi tuote vaatisi", toimitusjohtaja Seppo Heiskanen ja tekninen myyjä Henri Haasala Kokkola LCC:stä kertovat.


Laserpinnoitus on erinomainen ratkaisu kohteisiin, joissa vaaditaan erityisen kovaa kulutuksen- ja korroosionkestoa. Laserpinnoitteella voidaan käyttökohteen mukaan parantaa komponenttien korroosionkestoa, kovuutta tai liukuominaisuuksia. Pinnoite pidentää tuotteiden elinkaarta sekä uudistuotannossa että uudelleenvalmistuksessa. Laadulliset ominaisuudet ovat usein ylivoimaisia muihin pinnoitusmenetelmiin verrattuna.


Laserpinnoitus on pinnoitushitsausmenetelmä, jossa energia tuodaan työkappaleelle lasersäteen avulla. Lasersäde sulattaa lisäaineen ja pienen kerroksen perusainetta siten, että lisäaineen ja perusaineen välille syntyy kappaleen jäähtyessä metallurginen sulaliitos.


Yleensä laserpinnoitetta tarvitaan vain tietyllä komponentin osa-alueella. Silloin muu osuus komponentista voidaan valmistaa halvemmasta materiaalista ja ainoastaan kulutus- tai korroosioaltis osuus pinnoitetaan kestävällä laserpinnoitteella.


"Teemme uusia komponentteja laitevalmistajille Euroopan laajuisesti. Hitsaamme laserilla parempaa metallia pintaan kuin itse kappaleen muu valmistusaine on. Olemme osin mukana jo tuotteen suunnittelu- ja testausprosessissa, ja yhdessä asiakkaan mietimme, miten tuote kannattaa tehdä", laserpinnoitusta tekevän Kokkola LCC Oy:n tekninen myyjä Henri Haasala kertoo.


Jopa yli kymmenkertainen käyttöikä


Laitteiden kunnossapito on tärkeä osa-alue Kokkola LCC:lle. Lasermenetelmä on monesti paras menetelmä komponenttien ylläpidossa.


"Kuluneen komponentin pinnoittaminen useasti tulee jopa suoraan halvemmaksi kuin uuden komponentin hankkiminen. Laserpinnoitteen kestävyys tuo lisää kustannussäästöjä, koska pinnoitettu kappale kestää kauemmin kuin uusi pinnoittamaton kappale", Kokkola LCC Oy:n toimitusjohtaja Seppo Heiskanen kertoo.


Vanhan komponentin kunnostaminen on erityisen kannattavaa, jos kyseessä on hankala suurempi kappale, josta vain pieni kulunut alue tarvitsee korjausta ja pinnoittamista.


On tapauskohtaista kuinka paljon tuotteen tai komponentin käyttöikä kasvaa laserpinnoituksella. Heiskasen mukaan komponentin käyttöikä voi kasvaa kaksinkertaiseksi tai parhaimmillaan jopa yli kymmenkertaiseksi. Sellaisiakin tapauksia on, että vastaavaa kestävää pintaa ei pysty tekemään millään muulla menetelmällä.


Ympäristö kiittää


Laserpinnoitteella saadaan kestävämpiä pintoja komponenteille ja voidaan kunnostaa vanhoja komponentteja, mikä säästää sekä kustannuksia että luontoa.


"Tuhannen teräskilon komponentin tuottaminen neitseellisestä raaka-aineesta tuottaa noin 1,82 tonnin hiilidioksidipäästön. Jos sen sijaan käytetään kymmenen kiloa meidän lisäainettamme, on hiilijalanjälki noin sadasosa neitseelliseen raaka-aineeseen verrattuna", Heiskanen toteaa.


Koko yrityksen tasolla sähkönkulutus on Kokkola LCC:n suurin päästölähde pinnoituslisäaineen jälkeen.


"Asensimme tänä keväänä hallin katolle lähes 200 paneelin laajuisen 70 kWp aurinkovoimalan, mikä pienentää sähkönkulutuksen päästöjämme", Heiskanen kertoo.


Lisätietoja: https://lcc.fi/
bottom of page