
Suomalainen menestystarina Konecranesilla on satavuotinen historia ja lähes 30 vuoden taival itsenäisenä yrityksenä. Se on aina pyrkinyt olemaan teknologian edelläkävijä, joka huomioi toiminnassaan turvallisuuden sekä ympäristön ja henkilöstön hyvinvoinnin.
Konecranes on maailman johtava nostolaitevalmistaja, jonka liiketoiminta-alueet keskittävät kunnossapitoon, teollisuuslaitteisiin sekä satamaratkaisuihin. Se tuottaa kunnossapitopalveluja kaikentyyppisille ja -merkkisille teollisuusnostureille ja nostimille ja Suomessa sijaitsee myös teollisuuden kunnossapidon ja työstökonehuollon yksikkö. 50 maassa toimivan yrityksen liikevaihto on 3,4 miljardia euroa, ja sen leivissä työskentelee yhteensä yli 16 000 työntekijää.
”Konecranesilla on suuri, kansainvälinen valmistusverkosto. Tehtaita on yhteensä noin 25 ja Suomen lisäksi tuotekehitystä on Saksassa, Kiinassa ja Intiassa”, taustoittaa Petteri Ijäs, maajohtaja, Suomi ja Baltia.
NASDAQ Helsinkiin listattu yritys palvelee asiakkaita kaikilla teollisuuden aloilla, suurimpina näistä ovat satamat, paperitehtaat, ydinvoimalat ja koneenrakennus- ja prosessiteollisuus. Konecranesilla on laaja, kymmenien kumppaneiden laajuinen, alihankintaverkosto – ja uusia kumppanivaihtoehtoja tutkitaan jatkuvasti.
”Kehitämme jatkuvasti alihankintaverkostoamme sekä valmistusteknologioita. Kehitystyötä tehdään yhdessä partnerien kanssa ja kumppanit tuovat myös tuotantoomme joustoa”, kertoo tuotantojohtaja Risto Helle. Kehityksen kärkikahinoissa pysyminen vaatii uusia keinoja tehostaa tuotantoa sekä suuria investointeja. Ijäs jatkaa: ”Merkittävää on henkilöstön kattava perehdytys ja koulutus.”
Kaksi tehdasta Suomessa
Konecranesilla on Suomessa kaksi suurta tehdasta, joissa tuotetaan köysinostimia sekä raskaan teollisuuden ja satamanostureiden vaunuja. Suomessa on myös laaja huolto-organisaatio, joka kattaa nostureiden lisäksi muut teollisuus- ja työstökoneet. Suunnittelu ja tuotekehitys tehdään pitkälti myös Suomessa. Suomessa on myös laaja huolto-organisaatio, joka kattaa nostureiden lisäksi muut teollisuus- ja työkoneet. Suunnittelu ja tuotekehitys tehdään pitkälti myös Suomessa.
”Arvioimme sijaintejamme jatkuvasti. On oleellista, että pääsuunnittelu ja tuotanto ovat maantieteellisesti lähekkäin, jotta uudet tuotteet saadaan mahdollisimman helposti testattua ja kehitettyä valmiiksi”, Helle pohtii.
Konecranes tukee suomalaisen teollisuuden elinvoimaisuutta. Kansainvälisen toiminnan lisäksi paikallinen huolto- ja kumppaniverkosto on kattava. Valtaosa Suomessa valmistetuista tuotteista suuntaa vientiin. Ijäs selittää: ”Tuotantolaitteen vikaantumisen tuntikustannus voi olla kymmeniätuhansia euroja, joten vasteen on tarvittaessa oltava nopea. Tästä syystä olemme panostaneet niin vahvasti ennakoivaan kunnossapitoon, maailmanlaajuiseen huoltoverkostoon sekä siihen, että ymmärrämme eri maiden paikallista liiketoimintaa.”
Vastuullisuus on yhtiön ytimessä
Konecranesilla on yli 100 vuoden taival takanaan alansa innovaattorina. Se haluaa näyttää esimerkkiä huipputeknologian ohella eettisissä kysymyksissä sekä olla työnantajana tasa-arvoinen ja monimuotoinen. Yrityksen filosofiaa ajaa kolminaisuus laatu, turvallisuus ja tuottavuus.
”Jos aikaisemmin sanonta kuului safety first, se on jalostunut ajan myötä muotoon safety always. Meillä on käytäntö, että se kuka havaitsee henkilö-, työkalu-, tai ympäristöturvallisuusriskin, omistaa sen, kuului se sitten omalle työalueelle tai ei”, Ijäs painottaa. Turvallisuuden varmistamiseksi on valtava määrä mittareita sekä erilaisia auditointeja. Helle jatkaa: ”Turvallisuusjohtamiseen kuuluva havainnointi on yhtä merkittävässä roolissa kuin huolto. Pelkästään vuonna 2022 teimme yli 70 000 turvallisuushavaintoa omissa ja asiakkaan tiloissa, se on valtava massa työstettäväksi. Osa havainnoista on positiivisia, niistä voidaan ottaa esimerkkiä.”
Hämeenlinnan tehtaan hiilineutraalius saavutettiin tänä vuonna, yritys tavoittelee kaikkien omien toimintojen hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Konecranes on sitoutunut vähentämään päästöjään sekä kehittämään uusia entistä kestävämpiä ratkaisuja.
Yritys tukee asiakkaitaan saavuttamaan ympäristöystävällisemmän toiminnan. Tunnetusti teräksen valmistuksesta syntyy hiilidioksidipäästöjä, siksi aiheeseen on tartuttu erityisellä mielenkiinnolla. Arviolta 40 prosenttia Konecranesin käyttämästä teräksestä on jo tuotettu kierrätysraaka-aineista ja kiinnostus päästöttömän teräksen käyttöön on suuri.
”Varmistamme, että päästöjä tulee toiminnastamme mahdollisimman vähän”, Ijäs tiivistää ja iloitsee: ”Tarjouskilpailuissa vähäisten hiilidioksidipäästöjen rooli on kasvanut ja asiakkaamme ottavat entistä enemmän vastuullisuusnäkökantoja investointien päätöksentekoon.”
