top of page

KONGSBERG on pitkien perinteiden teknologiakonserni



Kriittisten ja strategisten teknologioiden asiantuntija syntyi norjalaisessa Kongsbergin kaupungissa jo vuonna 1814 ja yhtiön palveluksessa on työntekijöitä jopa 8. sukupolvessa. Tänä päivänä konserni on innovatiivinen ja vahvasti kasvava kansainvälinen kumppani asiakkailleen sekä osaamista arvostava työnantaja.


KONGSBERGILLA on neljä liiketoiminta-aluetta, jotka tuottavat ratkaisuja puolustukseen ja merenkulkuun. Sovellusalueet ulottuvat merenpohjasta Marsin pinnalle. Suomessa yritys on Patrian osaomistaja valtion ohella.


"Kasvamme sekä orgaanisesti että yrityskauppojen avulla. Defence-liiketoiminnan puolella meillä on Suomessa kasvava asiantuntijaorganisaatio. Maritime-liiketoiminnassa Kongsberg on merkittävä työnantaja", kertoo Kongsberg Defence Oy:n toimitusjohtaja Markku Korhonen.


Laajaa teknologista kehitystyötä


Yrityksen ilmapuolustusjärjestelmät ovat sen lippulaivatuote. NASAMS ilmatorjuntajärjestelmästä on tullut useiden Nato-maiden käytön myötä Naton standardi. Se voitti vastikään myös Norjan teknologiapalkinnon.


Toinen innovatiivinen ratkaisu on Kongsbergin JSM (Joint Strike Missile) rynnäkköohjus, joka tarkoitettu torjumaan ilmasta vastustajan maalla ja merellä operoivia kohteita.


"Kongsbergin menestyksen taustalla on ennakkoluulottomuus etsiä ja kyky löytää kehitetyille teknologioille uusia sovelluksia. Autonomia ja tekoälyn hyödyntäminen luovat rajattomasti mahdollisuuksia", Korhonen kuvailee.


Omien työntekijöiden roolin hän näkee myös kriittisenä.


"Meille ominaista on nojata ihmisten osaamiseen sekä hyviin kumppanuuksiin ja verkostoihin. Suomi on Kongsbergille kiinnostava maa juuri osaajapotentiaalin ja liiketoimintaympäristön suhteen."


Kongsbergiläisyyteen liittyy myös historian kunnioittaminen.


"Vaikka olemme suuri kansainvälinen yritys, haluamme arvostaa pitkiä perinteitämme. Kun nyt kasvamme, mietimme miten työntekijämme kokevat jatkossakin olevansa samaa ketjua."


NASAMS ilmatorjuntajärjestelmä

  • Tuotannossa ja operatiivisessa käytössä. Johtokeskukset valmistetaan pääasiassa Suomessa.

  • Käyttäjävaltioita 13, ml. Yhdysvallat, Norja, Suomi ja Ukraina. Lisäksi johtokeskusjärjestelmiä useassa maassa

  • Käyttää AMRAAM ja AIM-9X-2 ilmataisteluohjuksia (ilman modifikaatioita) sekä AMRAAM-ER ilmatorjuntaohjusta.

  • Soveltuu lennokkien, droonien, helikoptereiden, risteilyohjusten sekä kiinteäsiipisten hävittäjä- ja rynnäkkökoneiden torjuntaan.

  • Verkostokeskeinen järjestelmäarkkitehtuuri mahdollistaa jopa 72 maalin samanaikaisen torjunnan yhdellä NASAMS yksiköllä.

  • Esimerkki luotettavuudesta: yli 140 000 tunnin jatkuva käyttö (24/7 valmiusoperaatio, edelleen käynnissä)

  • Liitettävyys muihin järjestelmiin: Link 16, JRE, Link 11, Link 11B, LLAPI, ATDL-1

  • NASAMS järjestelmä sisältää sulautetut tehtäväsuunnittelu- sekä simulointityökalut.

JSM (Joint Strike Missile) rynnäkköohjus

  • Tarkoitettu torjumaan ilmasta vastustajan maalla ja merellä operoivia kohteita, kuten tutka- ja asejärjestelmiä tai pinta-aluksia. Perustuu NSM (Naval Strike Missile) meritorjuntaohjukseen.

  • JSM/NSM ohjuksissa on optroniikkaan perustuva hakupää, joka kykenee maalin etsintään kohdealueelta, maalin tunnistamiseen sekä optimaalisen osumapisteen valintaan täysin passiivisesti.

  • JSM on sijoitettavissa F-35 monitoimihävittäjän rungon sisäpuoliseen aseripustimeen, jolloin koneen häiveominaisuudet säilyvät muuttumattomina.

  • JSM/NSM ohjus on käytössä 13 maassa ml. Norjassa, Yhdysvalloissa, Saksassa ja Japanissa.

  • JSM ohjus on noin neljä metriä pitkä ja se painaa noin 400 kiloa. Ohjuksen kantama on yli 275 kilometriä.

www.kongsberg.com


bottom of page