top of page

LUVATA valmistaa kuparijohteet haastaviin sovelluksiinLuvata innovoi asiakkaidensa kanssa kuparipuolituotteista ratkaisun kulloiseenkin tarpeeseen. Mittavat investoinnit laajentavat valmistusmahdollisuuksia entisestään.


Kupari tunnetaan hyvästä sähkönjohtavuudestaan. Luvata Pori Oy puolestaan tunnetaan Suomessa ja ympäri maailmaa vaativista kuparipuolituotteistaan, joiden avulla se on saavuttanut vahvan aseman alan johtavien toimittajien keskuudessa. Maailman megatrendit – vihreä siirtymä sekä yhteiskunnan ja liikenteen sähköistyminen – ovat lisänneet tuotteiden kysyntää.


Yli 80 vuotta samalla tontilla Porissa sijaitsevan yrityksen juuret ovat entisessä valtionyhtiö Outokummussa. Vuodesta 2017 lähtien Luvata on ollut osa japanilaista Mitsubishi Materials Corporation -konsernia ja työllistää noin 1 400 työntekijää kymmenellä toimipaikalla kuudessa maassa. Porissa se tarjoaa töitä noin 360 henkilölle.


”Tuotteitamme käytetään tyypillisesti sovelluksissa, joissa korkean tason sähkönjohtavuus on oleellista. Sähkönjohtavuuden Graalin malja on suprajohtavuus, jossa sähkö virtaa materiaalin läpi ilman minkäänlaista vastusta oikeissa olosuhteissa. Me olemme tehneet suprajohteita jo yli 40 vuotta. Maailmassa on vain kourallinen yhtiöitä, jotka siihen pystyvät”, selvittää toimitusjohtaja Jyrki Rantanen.


Luvatan kuparituotteita käytetään muun muassa auto- ja elektroniikkateollisuudessa, tieteessä, sähköntuotannossa ja -jakelussa, uusiutuvassa energiassa ja terveydenhuollossa. Viimeksi mainittuun yritys toimittaa esimerkiksi suprajohtavia lankoja magneettikuvauslaitteisiin.


”Autoteollisuus on ollut asiakkaamme vuosikymmeniä, ja sähköautoihin olemme toimittaneet komponentteja lähes 15 vuotta. Tuotteitamme on jo kauan löytynyt tuuli- ja vesivoimageneraattoreista sekä aurinkopaneeleista”, taustoittaa myyntijohtaja Tuomas Korvenkangas. ”Jatkossa esimerkiksi uudet sähkömoottorit ja kvanttitietokoneet tarjoavat mielenkiintoisia käyttökohteita erittäin puhtaille kuparilaaduille, sillä sähkönjohtavuuden lisäksi niihin tarvitaan lämmönjohtavuutta.”


Luvata on mukana useissa kansainvälisissä ja kotimaisissa korkean teknologian hankkeissa, kuten hiukkaskiihdyttimissä ja fuusioenergian tutkimus- ja kehityshankkeissa.


Vahva osaaminen hapettoman kuparin käytöstä kaikkein vaativimpiin sovelluskohteisiin ja ainutlaatuinen kuparin muokkausprosessi erottavat Luvatan alan muista toimijoista.


Innovointia yhdessä asiakkaan kanssa


Luvata valmistaa tuotteensa tilauksesta ja kehittää niitä tiiviissä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa.


”Asiakas tarvitsee joko täysin uudenlaisen kuparituotteen tai muutoksen olemassa olevaan tuotteeseen. Tavoitteena voi olla halu alentaa oman sovelluksen kustannuksia, lisätä tehoa tai muuttaa loppukäyttökohteen designia”, Korvenkangas valottaa. ”Usein näemme asiakkaan luona asioita ja osaamme tarjota ratkaisuja, joita asiakas ei ole tullut itse huomanneeksi. Meidän ymmärryksemme käyttötarkoituksesta ja asiakkaiden tarpeista on muodostunut hyväksi vuosien mittaan.”


Yhtenä asiakastarpeeseen kehitetyistä uutuuksista nousee esiin eristetty kuparinauha akkuihin. Siinä kuparituotteen päälle pursotetaan nailon-polymeeriseosta eristeeksi. Litteä tuote vie akuissa vähän tilaa ja sitä pystyy helposti taivuttamaan, mitä akkuvalmistajat arvostavat.


Investoinneilla entistä isompia ja pienempiä kuparituotteita


Japanilainen omistaja luottaa Luvataan ja on hyväksynyt investointeja, joilla konekantaa on uudistettu ja toimintaa laajennettu.


Porin tehtaan suurin yksittäinen investointi vuosikymmeniin on iso kuumapuristin, joka otettiin käyttöön keväällä. Maailman modernein puristin avaa uusia mahdollisuuksia vastata asiakkaiden kasvaviin ja muuttuviin tarpeisiin.


Laitteisto katkaisee poikkileikkaukseltaan pyöreät kuparipöllit haluttuun mittaan, kuumentaa ja puristaa ne haluttuun muotoon esimerkiksi tangoiksi, suorakulmioiksi, putkiksi tai miksi tahansa haastavaksi profiiliksi. Kooltaan tuplasti aiempaa puristinta isommassa laitteistossa on enemmän puristusvoimaa, minkä ansiosta Luvata pystyy toimittamaan asiakkailleen entistä isompia ja pidempiä tuotteita sekä pursottamaan aiempaa korkeampaa lämpötilaa kestäviä kupariseoksia. Uusi puristin myös tuo kaivattua lisäkapasiteettia tuotantoon.


Muitakin investointeja on toteutumassa.


”Sähkömoottoreiden johdinputkissa kehitys on täysin päinvastainen, eli niistä halutaan entistä pienempiä, Rantanen lisää. ”Olemme kehittämässä prosessiamme ja valmistamassa profiiliputkea, jossa on jäähdytyskanava jo valmiina. Se mahdollistaa sähkömoottorin jäähdytyksen sisältä päin laittamalla nestekierron jäähdytyskanavaan. Ulkoista jäähdytysjärjestelmää ei siis tarvita, ja moottorista poistetaan lämpöä tehokkaasti, mikä mahdollistaa huomattavasti suuremmat tehot samankokoisesta sähkömoottorista.”


Avainarvona pitää lupaus


Parhaimmatkaan laitteet eivät yksin kanna eteenpäin. Rantanen painottaa osaavan henkilöstön merkitystä huipputuotteiden valmistuksessa: ”Olemme panostaneet tekemisen ja ympäristön turvallisuuteen. Hankalassa rekrytilanteessa olemme onnistuneet saamaan tänne uutta talenttia ja tekijöitä, mutta haemme edelleen uutta työvoimaa”.


Selvitetään vielä yksi asia. Kun yhtiön nimi on Luvata, mitä lupaatte asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja työntekijöille?


”Avainarvomme on pitää lupauksemme. Se pätee kaikkeen, oli sitten kyse toimitusajasta tai tuotteen laadusta. Toimimme kunnioittavasti, pidämme mielen avoinna ja teemme töitä yhdessä. Yksittäiset pelaajat eivät voita otteluita vaan parhaimmat joukkueet”, kuuluu vastaus.


www.luvata.com


bottom of page