
Espoossa Kehä-II:n sisäpuolella sijaitsee entinen SOK:n logistiikkaterminaali. Alue tunnetaan nykyisin Keran Halleina. Yksi kiinnostavimmista alueen toimijoista on Snafu Oy, joka viljelee kymmenessä kerroksessa versoja omalla Silmusalaatti-brändillä. Kiinnostava siksi, ettei viljelyssä käytetä minkäänlaista maapohjaa, eikä kasvuhuoneessa ole ainoatakaan ikkunaa.
Yrittäjä Samuli Laurikaisen palo tekemiseen on alunperin syntynyt halusta testata omien ideoiden toimivuutta käytännössä. Yrityksen idea on pelkistetyn yksinkertainen: luomusiemenistä kasvatetaan versoja, jotka pakataan kartonkipakkaukseen ja myydään. Mutta hyvilläkään ideoilla ei ole arvoa, jos ne eivät toimi käytännössä. Toimivuudesta on nyt osoituksena yli 10 vuotta kannattavaa kasvua tulorahoituksella ja yli 3 miljoonaa myytyä tuotetta.
“Kaiken ovat mahdollistaneet asiakkaamme ja kaikesta saamme heitä kiittää”, sanoo luomuviljelijä-yrittäjä Laurikainen ja jatkaa taustoittamalla: “Kiinnostuin insinööritieteitä lukiessani megatrendeistä kuten ilmastonmuutos, energiatehokkuus, kasvipohjainen ruokavalio ja urbanisaatio. Halusin vastata näihin haasteisiin, joista energiatehokkuus ja ruokaturva eivät ole vähäisimpiä”. Konkreettisena esimerkkinä Laurikainen kertoo, kuinka joulukuussa kiinteistön muuntamohuolto aiheutti 6 tunnin sähkökatkon, josta selvittiin 500 watin aggregaatin turvin, varautumissuunnitelman mukaisesti. Mahdollisiin riskeihin on varauduttu ja ne huomioitiin jo nykyistä tuotantolaitosta rakennettaessa. “Toki merkittävä asia tässä esimerkissä ei ole toimiva aggregaatti, vaan tuotantoprosessin minimoitu energian tarve”.
Yrityksistä ja epäonnistumisista huolimatta vientimarkkinat eivät ole vielä avautuneet. “Tavoitteena on kansainvälinen kasvu kehitetyllä konseptilla. Ja sen mahdollistaa paitsi virheiden tekeminen, myös niistä oppiminen” Laurikainen lisää.
“1886 CocaCola Company möi 12 pulloa CocaColaa päivässä. Tänään he myyvät yli 10.000 virvoitusjuomapulloa joka sekunti”. Molemmissa on kyse alkutuotannon raaka-aineiden jalostusarvon kasvattamisesta, mutta kumpi vastaa tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin?