top of page

Merikeskus Vellamo– museoiden koti meren äärellä


Kuva: Harri Tarvainen


Merikeskus Vellamo kohoaa Kotkan vanhassa Kantasatamassa kuin jättiläismäinen aalto. Sen sisältä löytyvät Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon monipuoliset näyttelyelämykset. Vellamo on ehdoton retkikohde perheille, matkailijoille, merenkulkijoille ja monille muille! Vellamoon pääsee myös veneellä: vieraslaituriin voi kiinnittyä museovierailun ajaksi.


Museoiden lähes 5 000 näyttelyneliöön mahtuu monia kiehtovia tarinoita, joiden ääressä viihtyvät yhtä hyvin aikuiset kuin lapsetkin. Perheiden yhteinen tekeminen on huomioitu kaikessa. Laivanupotuspeli, Leikkimön puuhapaikat ja lukuisat muut hauskuudet odottavat kokeilijoita.


Ravintola Laakongissa voi herkutella merimaiseman äärellä ja kesäaikaan myös terassilla ilta-auringosta nautiskellen. Museokauppa Plootussa shoppaillessa on mukava tietää, että tuotannossa suositaan paikallisuutta ja kierrätysmateriaaleja.


Vellamo on lastattu monipuolisilla näyttelyillä


Tämän kesän uutuusnäyttely, Pako Pompejista, esittelee kaupungin, joka kukoisti ja kuoli. Samalla se kertoo harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat tuholta.


Kohtalona Ruotsinsalmi kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyistä Ruotsinsalmen meritaisteluista ja linnoituskaupungista hyödyntäen upeasti nykyteknologiaa. Näyttelyn tarina jatkuu Kotkan saaristossa, Varissaareen avatussa Ruotsinsalmi-paviljongissa.


Kuva: Maria Putaansuu


Pohjantähti, Etelän risti tutustuttaa merenkulkijoiden elämään, merikauppaan, laivoilla matkustamiseen, talvimerenkulkuun ja hylkylöytöihin.


Juhlavaan Venehalliin on koottu näyttävä kattaus olympialegendoja, huviveneitä ja kulttuuriaarteita. Merivartiomuseo sukeltaa merivartioinnin vaiheisiin kieltolain ajoista nykypäiviin.


Kesäisin tarjonta laajenee laituriin


Kesään kuuluvat museoalukset. Jäänmurtaja Tarmon matkassa kuljetaan ryskyvien jäiden ja sotienkin tunnelmiin. Majakkalaiva Kemi tarjoaa lempeän matkan nykypäivää hitaampaan 1960-luvun elämänrytmiin. Uutuuskohde Telkällä taas voi tutustua elämään pienellä vartiolaivalla, joka oli miehistölle yhtä aikaa työpaikka, perhe ja toinen koti. Ulkonäyttelytila Kuuri täydentää tarjontaa.


Lisätietoa ja -aineistoja:

www.merikeskusvellamo.fi

www.vellamo-kanava.fi


bottom of page