top of page

Päästä luonto pihatöihin - ja itsesi vähemmälläHeräävä kevät innostaa puuhailemaan puutarhassa. On oivallinen hetki pihan keväthuollolle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit helppoon pihan kunnostukseen.


Pieni haravalla rapsuttelu ja tuulen pudottamien oksanpätkien keräily muuttaa jo puutarhaa keväisemmäksi ja siistimmäksi. Ulkoilua ja liikuntaa tulee saatua huomaamattaan ja aistit virittäytyvät kevääseen.


Anna luonnon hoitaa mutta auta sitä vähän


Puutarhan hyvinvointi alkaa maan kunnosta. Kun maa voi hyvin, kasvit voivat hyvin. Pontevalla hoitamisella ja siistimisellä saatamme kuitenkin heikentää kasvualustojen kuntoa, jolloin maa tiivistyy, eliötoiminta taantuu ja elonkirjo kapenee. Luonto itse osaisi huolehtia maan kunnosta parhaiten, mutta toki yleensä tavoittelemme puutarhaltamme muutakin kuin luonnonmukaisuutta.


Kun myötäilet puutarhanhoidossa luonnon omia konsteja, pääset itsekin hoitotöissä helpommalla. Anna siis luonnolle mahdollisuusuus ja edistät samalla monimuotoisuutta. Suosi erilaisia elinympäristöjä, esimerkiksi jättämällä jonnekin risukasan tai vähän lahoavaa puuta suoja- ja talvehtimispaikoiksi pölyttäjille.


Kimalaiset ovat yksi tärkeimmistä pölyttäjistä. Istuta varhain kukkivia sipulikasveja, pajuja ja onnenpensaita. Niiden tarjoama mesi pelastaa pörriäisen, kun muuta ravintoa on vielä vähän.


Hallittu hoitamattomuus ei muuta pihan puutarhamaista ilmettä, mutta kauttaaltaan putipuhtaaksi siistitty piha on niin maanalaiselta kuin maanpäälliseltä lajistoltaan yksipuolisempaa.


Haravoi maltilla


Jätä osa lehdistä nurmikolle pieneliöiden hajotettavaksi. Kun annat lierojen ja mikrobien tehdä työnsä, palautuu maahan ravinteita ja muodostuu uutta humusta. Jos lehdet häiritsevät silmää tai niitä on paljon, voi lehtiä myös haravoida pensaiden ja puiden alle, jossa ne hajotessaan parantavat maaperän laatua ja auttavat kasvejakin voimaan paremmin.


Hyödynnä puutarhajäte syntysijoilla


Usein perennapenkistä siivotaan keväällä kuolleet kasvinosat pois. Jätä ne vaihteeksi maahan, sillä siinä ne hajoavat pian ja uusi kasvu peittää kätevästi vanhat lehdet ja varret. Nopean siistimisen voit tehdä levittämällä penkin päälle muutaman sentin kerroksen uutta multaa tai kompostia. Samalla uusi kasvu saa mojovan lähtöpotkun.


Saksi harkiten


Leikkaa pensaita vain, jos siihen on jokin syy. Suurin osa pensaista ei kaipaa vuosittaista leikkaamista, mutta aika ajoin ne voivat tarvita muotoilua, nuorentamista tai kuivien oksien karsimista.


Kompostoi


Puutarhajätteen pois kuljettamisessa on iso työ. Kun olet kerran opetellut kompostoinnin niksit ja perustanut kompostorin, sen täyttäminen ja hoito sujuu vähällä vaivalla. Samalla saat kasveilta poistuneet ravinteet takaisin kiertoon.


Kaiva ja muokkaa maata harkiten


Maan rakenteen koheneminen vie oman aikansa. Pikkuhiljaa eliötoiminta vilkastuu, joten anna pieneliöiden toimia puolestasi. Laiskotteleva tarhuri kiittää, kun maata kaivetaan lähinnä istuttamisen tarpeisiin eikä vaikkapa kasvimaata käännetä vain tavan vuoksi.


Puutarhatyöt kannattaa mitoittaa omiin resursseihin sopiviksi. Kukin hoitaa pihaansa innostuksensa ja voimavarojensa mukaan, sillä puutarha herää eloon ja kesä kyllä tulee vähemmälläkin vaivalla. Sopiviksi mitoitetut pihapuuhat eivät rasita ja niistä saa nautintoa ja lisää voimaa arkeen.


Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

Kuvat: iStockbottom of page