top of page

Päijän ja uutuusairot Jari Saarion testissä: Uuden aikakauden soutukokemusHaastattelimme Atlantin yli soutanutta Jari Saariota, joka testasi Päijänin Aerot-uutuuden. Samalla hän jakoi oivalluksiaan siitä, kuinka luonto ja veden lähellä oleminen tuovat harmoniaa ja tasapainoa hänen elämäänsä.


Airot ovat nyt Aerot


Soutuveneiden airot ovat olleet lähes muuttumattomia vuosisadan ajan, mutta nyt Päijän tuo siihen muutoksen. Uusien airojen nimi on nyt Aerot ja se kuvastaa soutamisen keveyttä. Aeroissa perinteisten airojen hyvät puolet yhdistyvät edistykselliseen muotoiluun, ergonomiaan ja teknologiaan. Ne ovat seuraavan sukupolven airot, jotka tuovat rauhan takaisin soutamiseen.


Aerot-konsepti on suunniteltu yhdessä Lahden muotoiluinsituutin kanssa ja valmistettu Suomessa 100 prosenttisesti kierrätetystä alumiinista, kuidusta ja komposiitista, joten ne kestävät aikaa ja kulutusta paremmin kuin puuairot. Juuri tästä syystä Aerot eivät vety, ja siten ne ovat huoltovapaat - ikään kuin soutajalle ikuisesti kestävät airot.


”Uskon, että näissä Aeroissa on tulevaisuus” – Jari Saario


Saario kuvailee Päijän Aerojen olevan todella hyvän kokoiset, istuvat käteen ja niillä on miellyttävä vetää. Lisäksi ne ovat helppo kiinnittää, eivätkä ne pompi hankaimesta ulos kesken soudun.


”Lavan koko on hyvä, on selkeästi mietitty miten vetoon saadaan potkua, ja että se on tehokas. Plussaa Aerojen ulkonäöstä, vaikka näissä hommissa ulkonäöllä ei ole niin väliä, mutta onhan nää nyt hiton hienon näköiset!”, Saario sanoo.


“Pidän lapojen kuppimaisuudesta, sillä se takaa paremman voimanoton vedestä. Päijän Aerojen koko on täydellinen soutamiseen ja koko paketti tuntuu erittäin hyvältä. Kuppimaisten lapojen kanssa huopaaminenkin sujuu hienosti”, Saario lisää.Aerojen säädettävyys mahdollistaa oikeanlaisen asennon löytämisen jokaiselle soutajalle, mikä on erityisen tärkeää kokonaisvaltaisen soutukokemuksen kannalta.


Aerot-malleja on kaksi, Ote ja Tunto. Otteen kädensijan on kulmallinen ja Tunnon suora. Verrattuna perinteiseen puuairoon, Aerojen kahva on muotoiltu ergonomisemmin ja Ote-kädensijan pyörimisen ansiosta kädet säästyvät rakoilta. ”Liikerata on huomattavasti pienempi perinteisiin airoihin verrattuna ja näin ollen erinomainen, ei tarvitse niin paljon nostaa ja laskea. Aeroja ei myöskään tarvitse puristaa, vaan ne istuvat käteen hyvin ja paksuus on juuri sopiva. Soutamisessa tärkeää onkin löysä ja rento ote. Testasimme näitä vaimoni kanssa ja hän oli täysin myyty, enkä yhtään ihmettele. Uskon että näissä Aeroissa on tulevaisuus!”, Saario toteaa.


Jari Saario ja elämän tasapaino: “Soutaminen on avain”


Joka kerta kun Saario astuu veneeseen ja irrottautuu rannasta, hän kokee rentoutumisen tunteen, jolloin mieli alkaa levätä. Soutaminen tarjoaa hänelle mahdollisuuden unohtaa arjen kiireet ja keskittyä täysin veden äärellä tapahtuvaan liikkeeseen. Se on meditatiivinen kokemus, jossa hän tuntee kehonsa liikkeen ja ympäröivän luonnon vaikutuksen. ”Soutaminen on yksi olennaisimmista osista elämääni ja se auttaa löytämään tasapainon ja rauhan”, Saario kertoo.


Saario kertoo: Näillä elementeillä luot täydellisen soutukokemuksen


Mistä elementeistä koostuu täydellinen soutukokemus? Jari Saarion mukaan avainasemassa ovat laadukkaat varusteet. Näiden avulla soutaja voi keskittyä täysillä nauttimaan luonnon rauhasta ja yhteydestä ympäröivään vesistöön, ilman häiriötekijöitä.


Laadukas ja vakaa vene, kuten Päijän-soutuvene tarjoaa, MAINOSLIITE luotettavan ja turvallisen ympäristön vesille. Päijän kestää useita sääolosuhteita ja tarjoaa samalla mukavuutta ja toimivuutta soutajalle.


Myös lisävarusteet ovat merkittävä osa soutukokemusta. Turvallisuusvälineet, kuten pelastusliivit, ovat välttämättömiä, samoin kuin esimerkiksi valo- sekä merkinantolaitteet. Nämä varmistavat sujuvan ja turvallisen liikkumisen vesillä. Ja tietysti, ei voi puhua soutukokemuksesta ilman airoja. Ne ovat ergonomisesti suunniteltu ja tehty kestämään, mikä tekee niistä täydellisen lisän minkä tahansa soutajan varusteisiin. Ja jos suunnitelmissa on pidempi retki, Saario muistuttaa vara-airojen tärkeydestä.


Hänen mukaan soutaminen on yksi parhaimmista tavoista liikkua ulkoilmassa ja sen edullisuuden ansiosta se avaa vesillä liikkumisen mahdollisuuden monille.


Lähde vesille ja koe Aerot


Lopulta soutaminen on yksinkertaista: istu veneeseen, ota Aerot käsiisi ja anna veden kutsun ohjata sinua. Koe se itse, lähde luonnon rauhaan ja anna aaltojen tuudittaa arjen murheet kauas.


Kirjoittaja: Mira Hakomäki


www.paijanboats.com

bottom of page