top of page

Phoenix Contact: Sata vuotta sähköistymisen edelläkävijyyttä



Phoenix Contact on maailmanlaajuinen markkinajohtaja ja edelläkävijä sähkötekniikan, verkottamisen ja automaation alalla matkalla älykkääseen maailmaan. Yrityksen historian aikana tuotevalikoima on kasvanut yhdestä liittimestä 100 000 nimikkeen katalogiin.


Saksalaisen Hugo Knümannin perustama Phoenix Contact syntyi vuonna 1923, sata vuotta sitten, Saksassa Essenin rautatieasemalla. Yrityksen nimeksi valikoitu tuolloin Phönix Elektrizitätsgesellschaft (Phönix sähköyhtiö) ja se julkaisi ensimmäisen tuotteensa, liittimen sähkön siirtoon. Seuraavalla vuosikymmenellä, 1930-luvulla patentoitiin DIN-kiskoihin asennettava posliininen riviliitin. Nykyaikaisissa sähkökaapeissa suurin osa sähkökomponenteista asennetaan edelleen kiskoille.


”Sotavuosina Esseniä pommitettiin pahoin ja kaupunki sekä yritys tuhoutuivat lähes kokonaan”, Phoenix Contact Oy:n toimitusjohtaja Petri Viinikka kertoo.


Uusi vastaava katastrofi yrityksen näkökulmasta haluttiin välttää, ja pääkonttori siirrettiin rauhaisaan Blombergin kylään, tunnin ajomatkan päähän Hannoverista. Pääkonttori sijaitsee siellä tänäkin päivänä.


KASVU ALKOI SOTIEN JÄLKEEN


50-luvulla Phönixin riviliittimet vakiinnuttivat paikkansa teollisuuden standardina, ja 60-luvulla yrityksen toiminta laajeni. Keskiössä pysyi asiakkaan haasteet ja niiden ratkaiseminen.


”Toimintaa aloitettiin uusissa tiloissa, työntekijämäärä nousi 300:aan ja tuotevalikoima kasvoi. Blombergiin rakennettiin ensimmäinen tuotantohalli ja sen ympärille henkilöstön koulutusjärjestelmä”, Viinikka selittää.


70-luvulla organisaatiossa tapahtui muutoksia, kun Eisertin perhe, Klaus, Jörg ja Gerd, otti yrityksen toiminnan vetääkseen. Muoviteknologia kehittyi vauhdilla ja se korvasi muun muassa riviliittimissä posliinin. Samoihin aikoihin tuotteisiin luotiin käyttöä helpottavat merkintä- ja värikoodit.


”Klaus Eisert on edelleen yksi omistajistamme, ja vaikka yritys on nykyään suuri niin matala hierarkia, läpinäkyvyys ja perheyrittäjämäinen fiilis on säilynyt. Pyrimme aina ymmärtämään asiakkaiden haasteita, se on tuotekehityksen kulmakivi. Vaikka toimintaa viedään eteenpäin kvartaaleittain, tavoitteemme ovat pitkällä tulevaisuudessa, strategia on vuodelle 2030”, Viinikka pohtii ja täsmentää: ”Asiakkaat saavat, mitä luvataan, suhteet ovat pitkäaikaisia ja myyjillämme on asiakkaisiin jopa ystävyyssuhteita. Arvostus, huolenpito ja yhteistyö ovat seikkoja, jotka saavat viihtymään yrityksessä sekä asiakkaana.”


KANSAINVÄLISTYMINEN TOI MUUTOKSEN YRITYKSEN NIMEEN


80-luvulla yrityksen nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa Phoenix Contact – tosin se lausutaan edelleen Phönix. Syy nimen muutoksen oli kovalla vauhdilla edennyt kansainvälistyminen: tytäryhtiöt avattiin Sveitsiin, Ruotsiin ja USA:han.


”Dataverkkojärjestelmät alkoivat tuolloin kehittyä. Ohjausjärjestelmiä integroitiin teollisuuskoneiden ohjauskaappeihin, koneet saivat niin sanotut aivot. Edelleen nämä aivot rakennetaan alusta loppuun meidän komponenteilla.”


Jos kasvua oli 80-luvulla, niin ysärillä meno kiihtyi entisestään. Kiinaan avattiin yksikkö, Saksaan perustettiin toinen ja toiminta Suomessa alkoi vuonna 1991 – tytäryhtiöitä perustettiin yhteensä 21. Liittimien kehittäminen ja valmistus aloitettiin suuressa mittakaavassa. Kaikissa tuotantolaitoksissa käytetään samoja koneita ja linjastoja, jotka on kehitetty pääkonttorilla ja noudattaa yhtenäistä laatujärjestelmää.


”Phoenixin historian kantava toiminta-ajatus on ollut horisontaalisesti integroitu firma, koko tuotanto- ja laatuketju halutaan pitää omissa käsissä. Käytännössä se tarkoittaa äärimmäistä laadukkuutta. Vuosittain esimerkiksi 1,7 miljardia kupariruuvia valmistetaan talon sisällä, näin voidaan varmistaa niiden sopivuus asiakkaan käyttöön”, Viinikka valottaa.


INNOVATIIVINEN KESTÄVÄN SÄHKÖISTYKSEN MAHDOLLISTAJA


2007 Phoenix Contact ylitti liikevaihdossaan miljardin rajapyykin ja työntekijöiden määrä oli jo lähes 7000. Liiketoimintaan on tullut vahvasti mukaan puolijohteet, älykäs ohjaus sekä turvalliset teholähteet. Tuotteisiin kuuluu nykypäivänä niin pikkuruiset piirikorttien liittimet kuin teollinen elektroniikka, älykäs ohjaus ja sähköiset latausjärjestelmät. Tänä päivänä tuotantokoneistossa työskentelee 6000 työntekijää, kokonaishenkilöstö on yli 20 000.


”Yhteiskunta muuttuu täyssähköiseksi. Ajattelemme, että tekemällä hyviä ratkaisuja sähköistykseen, dataverkkoihin, verkkoratkaisuihin ja automaatioon pystymme parantamaan maailmaa. Näihin perustuu esimerkiksi tulevaisuuden uusiutuvan energian saatavuus, tarvitsemme kestävällä tavalla kehitettyä, tehokkaasti tuotettua ja siirrettyä sähköä. Olemme mukana jokaisessa näistä vaiheista, tuomassa puhdasta uusiutuvaa sähköä yhteiskunnan käyttöön”, Viinikka kertoo visiosta.


Phoenix Contact on jättifirma, jonka komponentit kuuluvat monen meidän arkeen. Miksi firman nimeä ei välttämättä tunnista? ”Olemme kyllä kaikessa mukana, mutta komponenttimme sijaitsevat laitteiden ja sähkökeskuksien sisällä eikä tuotteemme ole käyttäjille nähtävissä. On strateginen päätös antaa näkyvyys asiakkaillemme.”


PHOENIX CONTACT

Saksalainen perheyritys Phoenix Contact perustettiin sata vuotta sitten Saksan Essenissä ja nykyään sen pääkonttori sijaitsee Blombergissä. Konserniin kuuluu viisitoista saksalaista ja neljä kansainvälistä yritystä sekä 55 myyntiyhtiötä ympäri maailmaa. Tuotantolaitoksia on 10 ja tuotteita yli 100 000.


Phoenix Contact on sijoittautunut yli 100 maahan, henkilöstön koko on yli 20 000 ja liikevaihto 3,5 miljardia. Yksi sen 57 tytäryhtiöistä sijaitsee Suomessa, jossa toiminta alkoi vuonna 1991. Tänä päivänä liikevaihto on 45 miljoonaa euroa. Suomen pääkonttori sekä varasto sijaitsevat Vantaalla, ja aluekonttorit Tampereella, Lahdessa, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Toimintaa laajennetaan jatkuvasti.


Phoenix Contactin erityispiirre on sen vahvat innovatiiviset tuotteet ja teknologiat, joita hyödynnetään automatisoinnissa, sähköistyksessä ja dataverkoissa.



bottom of page