top of page

Pimeän tullen on aika seikkailun


Löydä uusi perspektiivi talven seikkailuihin pimeän laskeutuessa tunturiin. Ylläksellä katuvalot sammuvat talvisin revontulibongareita palvellen.


Kaupungeissa ja taajamissa valosaaste valaisee taivaan, mikä haittaa revontulien katselemista. Ylläksellä asiaan on tartuttu jo usean vuoden ajan ja katuvalot sammutetaankin talviöisin iltakymmenen ja aamukuuden välillä. Tänä talvena sammutus kestää lokakuusta helmikuun puoleen väliin, kun valot sammutetaan Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylien teillä. Tempauksen ideana on tarjota revontulien katseluun oivat edellytykset myös kylien pinnassa. Revontulien bongaus onnistuu näin helposti jopa oman mökin kuistilta.


Valojen sammutus yöaikaan on ollut käytössä jo pitkään, eikä ihme, sillä revontulet ovat yksi tärkeistä talvimatkailun vetovoimatekijöistä, mitkä kiinnostavat niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkaajia. Ylläksellä revontulikausi alkaa elokuun lopussa ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Taivaan väriloistosta Ylläksellä pääseekin nauttimaan 150 yönä joka vuosi. Kaamoksen ja sydäntalven aikaan joulu-tammikuussa revontulia voi bongailla jo klo 16 alkaen illan hämärtyessä.


Pimeys tuo tullessaan uuden ulottuvuuden talven tuttuihin lumiaktiviteetteihin

Otsalampun valossa toteutettu fat-pyörä- tai liukulumikenkäretki pimeässä hiljentää retkeilijät kuuntelemaan luonnon kuisketta. Perspektiivi kapenee valokeilan muotoon ja tutut paikat näyttäytyvät uudella tavalla. Pimeyden rajoittaessa yleensä dominoivaa näköaistia terävöityvät muut aistit. Hämärän aikaan liikkuminen lumisten puiden keskellä on varsinainen seikkailu, sillä otsalampun valossa näet vain lähimmät tykkylumen peittämät, valtavat muhkuraiset puut. Kuuntele pakkaspuiden natinaa, tunne tunturituulen pyyhkivän kasvojasi ja nuuhki pakkasilman tuoksua.


Sään sattuessa kohdalleen on myös näköaistille pimeässä uutta koettavaa. Luonnon omat katuvalot: tähtitaivas, kuutamo ja revontulet valaisevat taivalta sävyin, jota ei keinovalolla saada aikaan. Täyden kuun aikaan pilvettöminä öinä kuun valo on niin kirkas, että edes otsalamppua ei tarvitse. Valo peilautuu valkeasta hangesta ja pakkasyönä lumipeite kimaltaa kuin hanki olisi täynnä toinen toistaan kirkkaammin loistavia kristallihiukkasia.


Opaspalveluita joka makuun sopivalla sykkeellä

Jos metsäretki tai tunturin huiputus yksin jännittää, oppaan kanssa tunturiretki taittuu varmoin ottein, eikä pimeää tarvitse pelätä, kun seuruetta johdattaa opas, joka tuntee Ylläksen kuin omat taskunsa. Oppaasta on iloa myös taukopaikoilla: Oppaan repusta löytyvät taukohetkeä lämmittävät retkieväät ja kuumaa juotavaa.


Myös omatoimiseikkailulle Ylläksellä uskaltaa lähteä. Ylläksen kattavasta talvireittikartasta löydät kätevästi niin talvikävely- ja pyöräreitit kuin hiihtoladutkin. Tiesitkö, että reittikartan tuotot käytetään reittien ylläpitoon ja kunnostukseen?


Ylläksen seitsemän tunturia tarjoavat parastaan myös valoisaan aikaan. Valoa riittää keväällä enemmän kuin moni osaa ennalta arvata ja sydäntalvellakin kaamoksen aikaan taivaanranta maalautuu pastellisävyin.

Takuuvarma resepti onnistuneeseen talviseikkailuun:


  1. Ruokailu paikallisessa ravintolassa lähiruokaa nauttien, jotta nälkä ei yllätä heti retken alkutaipaleella.

  2. Reitin suunnittelu ja varusteiden pakkaus tai oppaan tapaaminen ja varusteiden vuokraus. Opas ja varusteet kannattaa varata hyvissä ajoin ennakkoon!

  3. Seikkailuun lähtö

  4. Hiljaisuudesta ja rauhasta nauttiminen lumen ympäröimässä luonnossa valaisipa matkaasi otsalamppu tai luonnonvalo

  5. Evästauko joko erämaakahvilassa tai omia eväitä nauttien

  6. Paluu ja illanvietto saunomalla tai takkatulen ääressä seurustellen

Suunnittele oma talviseikkailusi: yllas.fi

bottom of page