top of page

Proventia tasoittaa tietä myös vedylle


Toimitusjohtaja Jari Lotvonen ja tuotepäällikkö Jari Granath kertovat Proventian akkuratkaisujen soveltuvan hybridi-, sähkö- ja vetypolttokennotyökoneisiin.

Teknologiayhtiö Proventia on mukana mahdollistamassa uuden vetypolttokennoteknologian tulemista työkonemaailmaan. Yritys haluaa lisäksi tukea kaikkia muita keinoja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.


Proventian toimitusjohtaja Jari Lotvonen sanoo nollapäästöisen tulevaisuuden toteutumisen vaativan paljon tietoa ja uutta teknologiaa.


”Ajoneuvojen ja työkoneiden voimanlähteitä koskeva päätöksenteko on muuttuvassa maailmassa yhä vaikeampaa. Teemme sen helpommaksi tarjoamalla ratkaisuja, joiden avulla asiakkaamme voivat parantaa omien tuotteidensa energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä.”


TESTAUSRATKAISUJA UUSILLE TEKNOLOGIOILLE


Proventia valmistaa tuotekehitys- ja testausympäristöjä ajoneuvojen ja työkoneiden valmistajille sekä niiden komponenttien toimittajille.


”Testausratkaisuillamme asiakkaamme pystyvät tuomaan uudet teknologiat nopeammin markkinoille”, Jari Lotvonen lupaa.


Yritys on toimittanut kokonaisia testauskeskuksia muun muassa akkujen ja sähköisten voimalinjojen tuotekehitykseen ja tehnyt esimerkiksi Jaguar Land Roverille sähköautojen testauskeskuksen.


Uutena tuotteena valikoimaan on tullut vetypolttokennojen testausjärjestelmät. Ensimmäinen järjestelmä toimitetaan englantilaisasiakkaalle ensi kesänä.


SÄHKÖISTYMISTÄ JA VETYÄ TUKEVAT AKKURATKAISUT


Proventia tekee akkuja työkoneiden sähköistämiseen ja edistää myös vetyhankkeita akkuratkaisuillaan.


Jari Lotvonen painottaa, että polttokennot tarvitsevat rinnalleen yleensä myös akun. Kun työkoneissa aletaan käyttää vetyä, yrityksen sähkö- ja hybridityökoneisiin kehittämät suuritehoiset akut ovat edelleen soveliaita.


”Akkujen osalta on jo useampi asiakasprojekti käynnissä, ja toivottavasti akkumme nähdään tulevaisuudessa myös vetypolttokennojen rinnalla.”


TYÖTÄ PÄÄSTÖJEN PIENENTÄMISEKSI


Proventia on työkonemarkkinalla yksi maailman johtavista päästöjen puhdistusjärjestelmien kehittäjistä ja toimittajista.


”Siitä meillä on neljännesvuosisadan kokemus. Olemme tehneet ja teemme edelleen työtä työkoneiden päästöjen pienentämiseksi.”


Lotvonen muistuttaa, että myös työkoneita koskevat päästömääräykset tiukkenevat yhä: moottorista ei saa tulla käytännössä enää mitään haitallisia päästöjä.


Vaikka henkilöautopuolella sähköautot ovat jo tätä päivää, työkonemaailmaan sähkö ja vety ovat vasta tulossa. Vedyn käyttö työkoneissa on esillä yhä enemmän, mutta Proventia ei kuitenkaan halua olla sidoksissa pelkästään siihen.


”Olemme kaikkiruokaisia teknologioiden suhteen. Haluamme vain, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja koneiden päästöjä vähennetään”, toimitusjohtaja Jari Lotvonen painottaa.


”Avullamme työkoneista tulee puhtaampia ja energiatehokkaampia.”PROVENTIA OY

  • perustettu vuonna 1994

  • liikevaihto n. 47 milj. euroa, 2021

  • työntekijöitä n. 190 (v. 2017 n. 50)

  • Suomessa teknologiakeskus & 2 tuotantolaitosta (Oulu, Tampere)

  • tehdas Tšekissä, myynti ja asiakastukiyhtiö Englannissa

  • pääomistajat Head Invest ja Evli

  • asiakkaina mm. Agco Group, Kohler, Sandvik ja Komatsu Forest.


https://www.proventia.com/etusivu


bottom of page