top of page

Purkupihalle tuplavoitto purkuhankekisassa


Purkupiha käytti Lamminpään purkuhankkeessa ensimmäistä kertaa purettavien rakennusten laserskannausta purkuosien uudelleenkäytön suunnittelemiseksi.

Purkupiha sai tunnustusta ensi kertaa järjestetyssä Vuoden Purkuhanke -kisassa. Parhaana palkittiin sen toteuttama Tampereen Lamminpään purku-urakka. Yritys oli urakoitsijana myös kakkossijalle yltäneessä Laakson sairaalan purkuhankkeessa


Suomen suurimpiin kuuluva rakennusten ja teollisuuslaitosten purkuun sekä asbestitöihin erikoistunut Purkupiha on kehittänyt jo vuosia tehokasta rakennusosien uudelleenkäyttöä. Se arvioi purkukohteen aina uudelleenkäytön näkökulmasta ennen kuin aloittaa varsinaisen purkamisen.


Markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Kati Tuominen iloitsee menestyksen Vuoden Purkuhanke -kisassa kertovan, että yrityksessä on tehty oikeita asioita.


”Voitto on osoitus siitä, että meidän kehitystoimintamme alkaa pikkuhiljaa näkymään ja olemme menossa oikeaan suuntaan.”


Purkuala edistää kiertotaloutta

Professori Leena Korkiala-Tanttu Aaltoyliopistosta kuului kilpailun tuomaristoon. Hän korostaa purkualan tärkeyttä kiertotalouden edistäjänä ja hiilidioksidipäästöjen vähentäjänä.


"Purkukohde arvoidaan aina uudelleenkäytön näkökulmasta.”


”Minua viehätti voittaneessa hankkeessa se, että siinä puretut rakennuksen osat vietiin toiseen kohteeseen ja rakennettiin uudestaan. Purkupihan hanke oli suosikkini siksi, että se oli ainut jossa näin tehtiin.”


Korkiala-Tanttua miellytti myös se, että Purkupiha oli kiinnittänyt huomiota rakennusosien uudelleenkäyttöä edistävään suunnitteluun.


Purettuihin rakenteisiin liitettiin RFIDtunnisteet, joissa oli kuvaus materiaalista. Lisäksi halli laserskannattiin. Näistä syntyvää datapankkia arkkitehdit ja rakennesuunnittelijat voivat hyödyntää jälleenrakentamiseen liittyvissä suunnitelmissa.


Lamminpään teollisuuskiinteistöistä purettiin ehjänä ja ohjattiin uudelleenkäyttöön mm. teräsrakenteet, liimapuupalkkeja ja seinäelementit.


Purkupihan Kati Tuominen kertoo yrityksessä syntyneen vuosikymmenien aikana tietämystä, mitä on järkevää purkaa ehjänä. Se otetaan huomioon jo purkukohteen esittelyssä, ennen urakkalaskentaa.


”Jossain kohteessa mikään ei mene uudelleen käytettäväksi, kun taas joku kauppakeskus voi olla sellaisenaan siirrettävissä lohkoina uudelle paikalle.”
https://www.purkupiha.fi/

bottom of page