
Linja-auto- ja jakeluliikenteessä sekä muussa raskaassa liikenteessä on meneillään nopea sähköistyminen samaan tapaan kuin henkilöautojen osalta. Syynä yksinkertaisesti se, että sähköistäminen on myös tutkitusti varmin ja tehokkain tapa liikenteen päästöjen vähentämiseen.
U-säännöstö vauhdittaa siirtymää, sillä se vaatii sähköbussien osuuden kasvattamista 30 prosenttiin linja-autoliikenteestä jo vuoteen 2026 mennessä. Helsingin Seudun Liikenne HSL puolestaan pyrkii täyteen päästöttömyyteen vuoteen 2035 mennessä.
”Suomessa on tällä hetkellä noin 400 sähköbussia ja määrä kasvaa noin 50 prosentilla vuosittain. Myös pakettiautoissa, joissa on sama tekniikka, murros kiihtyy. Samoin roska- ja jakeluautot on kohtuullisen helppo sähköistää, jonka jälkeen sama siirtymä tapahtuu kuorma-autoille”, Enerqon Mikko Summala kertoo.
Sähköinen ammattiliikenne tarjoaa sähkömarkkinoille uusia mahdollisuuksia. Suurten varikoiden lataustehoa voidaan säädellä ja tarvittaessa keskeyttää hetkeksi, jos sähköverkossa on häiriö, ilman haittaa autojen lataamiselle. Enerqo latauspaikoilla on tarvittavasti myös ylikapasiteettia.
"EMME HUUDA PÄÄTTÄJIEN SUUNTAAN TUKIRAHAN VAAN RAHOITUSTUEN PERÄÄN."
”Tehokkaan latauksen vuoksi ehdimme ladata akut täyteen öisin, vaikka välillä akkusähköä luovutettaisiin takaisin verkkoon. Liikenteessä suurin lataustarve on yöaikaan, jolloin muu kulutus on pienimmillään”, Summala kuvaa.
Summalan mukaan liikenteen sähköistämisen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää yhteistyötä niin sähköverkkoyhtiöiden ja laitevalmistajien kuin päättäjienkin kanssa.
”Emme pyydä tukirahaa vaan rahoitustukea. Sillä varmistetaan esimerkiksi kuljetusalan keskisuurten yhtiöiden toimintaedellytykset. Voisiko valtio tarjota esimerkiksi 10–20 prosentin rahoitusta ja takuita kalustohankintojen rahoituksiin?” Summala kysyy.
Vasta vuonna 2020 toimintansa aloittanut Enerqo on sähköisen ammattiliikenteen mahdollistaja, joka lataa reilusti yli puolet Suomen sähköbusseista. Latauspisteitä se on myynyt ja asentanut jo 500 latauspistoolia, yhteisteholtaan yli 30 MW.
”Osaamisemme kattaa kaiken maahantuonnista suunnitteluun, asennuksiin, koulutuksiin sekä ylläpitoon ja huoltoon”, Summala sanoo.