top of page

Raskaan liikenteen sähköistäminen ottaa harppauksia – osaamista ja yhteistyötä tarvitaan


Henkilöautoissa tapahtuva voimakas siirtymä kohti sähköautoja kiihdyttää vauhtiaan myös linja-auto- ja jakeluliikenteessä sekä muussa raskaassa liikenteessä. Sähköistäminen on tutkitusti varmin ja tehokkain tapa liikenteen päästöjen vähentämiseen.


Suomessa on tällä hetkellä noin 400 sähköbussia ja määrä kasvaa noin 50 %:lla vuosittain. Myös pakettiautopuolella, missä tekniikka on samaa, murros kiihtyy. Myös roska- ja jakeluautot on kohtuullisen helppo sähköistää, jonka jälkeen sama siirtymä tapahtuu kuorma-autoille”, Enerqon Mikko Summala tietää. Summalan mukaan liikenteen sähköistäminen ei aiheuta suuria haasteita sähkön riittävyydelle, joka on ollut kuluvan alkusyksyn hyytävä puheenaihe: ”Olkiluoto 3:n käyttöönoton ja lisääntyvän uusiutuvan tuotannon myötä Suomi on käytännössä sähköomavarainen tulevina vuosina!” Sähköinen ammattiliikenne tarjoaakin uhan sijaan mahdollisuuden, kun suurten varikoiden lataustehoa voidaan säädellä ja tarvittaessa keskeyttää hetkeksi sähköverkon häiriötilanteissa aiheuttamatta merkittävää muutosta autojen lataukseen. Enerqo mitoittaa omat latauspaikkansa tehot ylikapasiteetilla. ”Tehokkaan latauksen vuoksi ehdimme ladata akut varmasti täyteen öisin, vaikka välillä akkusähköä luovutettaisiin takaisin verkkoon. Liikenteessä suurin lataustarve on yöaikaan, jolloin muu kulutus on pienimmillään”, Summala muistuttaa


Sähköisen ammattiliikenteen mahdollistajan Enerqo Oy:n myyntipäällikkö Mikko Summala.

"Emme huuda päättäjien suuntaan tukirahan vaan rahoitustuen perään."


Summala kaipaa liikenteen sähköistämisen tavoitteiden saavuttamiseen yhteistyötä niin sähköverkkoyhtiöiden ja laitevalmistajien kuin päättäjienkin kanssa. ”Emme huuda päättäjien suuntaan tukirahan vaan rahoitustuen perään, jotta vaikkapa kuljetusalan keskisuuret yhtiöt säilyvät olemassa. Voisiko valtio tarjota esimerkiksi 10– 20 prosentin rahoitusta sekä takuita kalustohankintojen rahoituksiin?” Summala aprikoi. Toimintansa vuonna 2020 aloittanut Enerqo on sähköisen ammattiliikenteen mahdollistaja, joka on vallannut markkinaa vauhdilla. Yritys lataa yli puolet Suomen sähköbusseista, latauspisteitä on asennettu ja myyty jo 30 MW:n ja 500 latauspistoolin edestä. ”Liikennöitsijän ei tarvitse olla näistä asioista perillä vaan me hoidamme kaiken kokonaistoimituksina avaimet käteen -periaatteella. Meidän osaaminen kattaa siten kaiken maahantuonnista suunnitteluun, asennuksiin, koulutuksiin sekä ylläpitoon ja huoltoon”, Summala päättää.


https://www.enerqo.com/en/

bottom of page