top of page

Robottihitsauksen edelläkävijä venyy joustavasti suurempienkin sarjojen toimittajaksi


"Robottihitsauksella on paljon etuja manuaalihitsaukseen verrattuna. Robottihitsaus on jopa viisi kertaa nopeampaa, tasa- ja hyvälaatuista. Hitsauksen toistettavuus on sadan prosentin luokkaa", Elektrorakenne Oy:n myyntijohtaja Pekka Pennanen toteaa.


Tuusulalainen Elektrorakenne Oy on joustavan robottihitsauksen edelläkävijä, jolla on jo yli 35 vuoden kokemus robottihitsauksesta alihankkijana suurillekin päämiehille. Ohutlevytöitä yritys on tehnyt jo vuodesta 1972 lähtien.


Elektrorakenteen ohutlevypalveluihin kuuluu robotti- ja manuaalihitsauksen lisäksi muun muassa laserleikkaus, lävistys, särmäys sekä erilaiset hitsattavat ja puristettavat kiinnikkeet. Yritys tekee myös protokappaleita ja pienehköä tuotesuunnittelua sekä tuotekehitystä. Tuotteet myös pintakäsitellään, kokoonpannaan ja pakataan tarvittaessa avaimet käteen -toimitukseen saakka yhteistyökumppaneiden avulla.


"Etsimme asiakkaita, joilla on jatkuvia sarjatuotteita. Kyseeseen tulevat isotkin firmat, vaikka itse olemme pieni yritys. Asiakasreferensseistämme löytyy esimerkiksi Nokia. Viidenkymmenen vuoden historiamme aikana ei ole tullut sellaista tapausta vastaan, että emme olisi pystyneet tuotteita toimittamaan. Joustamme asiakkaiden tarpeen mukaan ja tarvittaessa hankimme lisää robotteja", Elektrorakenne Oy:n myyntijohtaja Pekka Pennanen vakuuttaa.


Tuusulan yrittäjät valitsi viime vuonna 50 vuotta täyttäneen Elektrorakenne Oy:n Vuoden Yrittäjäksi.


Myös pienehköjä sarjoja


Robottihitsauksella on paljon etuja manuaalihitsaukseen verrattuna. Robottihitsaus on jopa viisi kertaa nopeampaa, tasa- ja hyvälaatuista. Hitsauksen toistettavuus on sadan prosentin luokkaa. Tuotteiden sarjakoot ovat kuitenkin keskimäärin Suomessa varsin pieniä, mikä on pakottanut Elektrorakenteen kehittämään omaa robottihitsaustaan joustavaksi.


Kaikkia tuotantojärjestelmän osia ei saa suoraan kaupasta, vaan ratkaisuja kehitetään myös itse. Näin kokonaisuudesta saadaan toimiva ja taloudellinen. Osaava ja monitaitoinen henkilöstö on erinomainen perusta tuotannon toiminnalle ja kehittämiselle. Tavallisestihan hitsausrobotilla tehdään vain muutamia tai jopa vain yhtä tuotetta vuodessa.


Prototyypit, pienet sarjat ja robotille sopimattomat hitsaustyöt hitsataan edelleen käsityönä. Kuvassa hitsaaja Jukka Siitonen TIG-hitsaa haponkestäviä koneistettuja osia.


"Meillä on kaksi robottihitsaussolua, jotka olemme kehittäneet ketteräksi. Pystymme jopa saman päivän aikana tekemään useampaa eri tuotetta samalla solulla. Eli pystymme nopeasti vaihtamaan hitsausjigit ja ohjelmat sekä aloittamaan seuraavan tuotteen valmistuksen. Hitsattavia asiakastuotteita meillä on satoja ja yli puolet kaikista hitsattavista tuotteistamme hitsataan robotilla", Pennanen kertoo.


Yleisesti ottaen robottihitsattavien tuotteiden minimisarja on Elektrorakenteella noin 20 – 30 kappaletta, jos tuotteessa on paljon hitsaussaumaa, ja tuote on tulossa valmistukseen jatkossakin. Pienemmät sarjat on järkevämpää hitsata manuaalisesti.


"Hitsaamme roboteilla TIG, Plasma, kaarijuotto ja CMT -menetelmillä. CMT-hitsaus on perinteiseen MIG/MAG-hitsaukseen verrattuna nopeampi, roiskeettomampi ja siinä on pienempi lämmöntuotto. CMT onkin syrjäyttänyt MIG/MAG-tekniikan meidän tuotannossamme jo vuosia sitten", Pennanen toteaa.


Vastuullista toimijuutta


"Elektrorakenteen palvelu sisältää asiakkaan tarpeiden analysoinnin. Siinä valmistettavien osien ja kokoonpanojen suunnitelmat optimoidaan robotti- ja/tai manuaaliprosessiin sopiviksi. Näin varmistetaan järkevä tekotapa. Asiakkailta saatu hinta-laatu-palaute on ollut erittäin hyvää."


"Pyrimme mahdollisimman tarkkaan selvittämään, mitä asiakas itse asiassa haluaa, ja onko tuotteen tekemiseen olemassa parempia valmistusmenetelmiä, joilla saadaan esimerkiksi raaka-aineen menekkiä pienemmäksi. Samoin pyrimme käyttämään tuotteeseen mahdollisimman järkevää materiaalia, emmekä tee tarpeetonta ylilaatua, joka maksaa", Pennanen sanoo.


Erään asiakkaan tuotekokoonpanon kustannuksista saatiin 30 prosenttia pois melko pienellä kehitystyöllä. Säästö asiakkaalle on vuositasolla merkittävä, Pennanen havainnollistaa Elektrorakenteen asiakaspalvelu.


Lisätietoja:

Myyntijohtaja

Pekka Pennanen

Puh. 020 7411 855

pekka.pennanen@elektrorakenne.fi

www.elektrorakenne.fibottom of page