top of page

Sattuma vei viinitilalliseksi Uuteen-Seelantiin


Vicarage Lane -viinitilan perustajapariskunta Satu Lappalainen ja John Kennard valmistelevat nyt 20. vuosikertaa suosittua Marlborough Sauvignon Blanc -viiniään.


Satu Lappalainen ja hänen uusiseelantilainen miehensä John Kennard tapasivat Jyväskylän MM-ralleissa vuonna 2000. John oli Subaru-tiimin työntekijä ja Satu taas organisoi käytännön toimia järjestäjän puitteissa niin hyvin, että John halusi tarjota hänelle lasillisen vaivannäöstään. Vuonna 2023 he voivat kilauttaa lasejaan yhteen omalla 20. vuosikerran viinillään Marlborough ́n viinialueella Uudessa-Seelannissa.


”Olimme seurustelleet pari vuotta, kun John soitti minulle yöllä ja kertoi ostaneensa viinitilan sijoitusmielessä. Hän oli saanut viinin parissa työskenteleviltä ystäviltään vinkin hyvästä paikasta”, Satu kertoo.


Vuotta myöhemmin John soitti toisen, merkittävän puhelun. Tällä kertaa hän kysyi, halusiko Satu lähteä kesätöihin omalle viinitilalle kolmeksi kuukaudeksi – sillä reissulla he ovat edelleen.


”Lähdin Suomesta lokakuussa 2003. Erotin silloin juuri ja juuri valkoviinin punaviinistä.”


Marlborough ́n viinialue on kuuluisa sauvignon blanc -rypäletuotannostaan. Alueen mikroilmasto on erinomainen rypäleen kehittymiselle: päivät ovat kuumia, mutta yöt viileitä.


”Mausta tulee herukkainen, aromaattinen ja raikkaan hapokas.”


Aluksi pariskunta tuotti rypäleitä myyntiin, mutta pian suomalaiset ravintoloitsijaystävät vaativat saada itselleen heidän omaa viiniään ja ensimmäinen, pieni erä lähetettiin Suomeen 2004. Alkon valikoimiin viini saatiin 2008.


”Viinitilan nimi, Vicarage Lane, syntyi sattumalta englantilaisessa kylässä, jossa John näki kadun nimen. Suomeksi se tarkoittaa Pappilakujaa.”


Satu kertoo, että viiniä etsitään myös sanalla lippuviini, sillä pullon kaulassa ovat Suomen ja Uuden-Seelannin liput kuvaamassa viinitilan perustajien juuria. Toinen tunnistettava piirre pulloissa ovat niiden lintuaiheiset etiketit. Ne ovat suomalaistaiteilija Sirpa Alalääkkölän käsialaa.

Marlborough ́n viinialueella on täydellinen mikroilmasto sauvignon blanc -rypäleen kasvattamiseen Marlborough ́n viinialueella on täydellinen mikroilmasto sauvignon blanc -rypäleen kasvattamiseen

Tutustu: www.vicaragelanewines.fi

bottom of page