top of page

SININEN KALAMERKKI ON KESTÄVÄN KALASTUKSEN TAE


Älä unohda mereneläviä – valitsemalla vastuullisesti pyydettyä kalaa autat meriemme suojelussa.


MSC:n sinisen kalamerkin nähdessäsi voit olla varma tuotteen vastuullisuudesta – ja syödä mereneläviä hyvällä omallatunnolla.


”Miksi ravintolat ja kaupat edes saavat myydä muuta kuin vastuullista kalaa?”, tuhahtaa Shinobin keittiömestari, ravintoloitsija Jesper Björkell. Ruokaseikkailija ja kalaninja Björkellille merenelävien vastuullisuus on sydämen asia.


”On erittäin tärkeää, että ihmisille kerrotaan, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus merissämme. Suomessa merenelävät jäävät usein liian pienelle huomiolle. Ihmiset luulevat, että niiden valmistus on hankalaa. Se ei pidä paikkaansa – kala on todellista fastfoodia ja kaiken lisäksi terveellistä!”


Rakastetaan meriämme ja niiden asukkaita

Meret ovat planeettamme keuhkot, suurin käytössämme oleva hiilinielu ja keskeisessä roolissa ilmaston säätelyssä. Lisäksi ne tarjoavat tärkeimmän proteiinilähteen yli 3 miljardille ihmiselle ja miljoonat ovat riippuvaisia kalastuksesta elinkeinona. Meret ovat kuitenkin uhattuna – 35 % maailman kalakannoista on ylikalastettuja ja luku on edelleen kasvussa.


”Viimeisen sadan vuoden aikana kehittyneiden kalastustekniikoiden myötä kalastus on kasvanut räjähdysmäisesti. Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti loppuu meristä.”


Björkellin mielestä on tärkeää, että kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla mereneläviä, jotka ovat peräisin kestävistä kalakannoista ja vastuullisista kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että avainasemassa ovat keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden jatkuva levittäminen.


”Aina on hyvä hetki tehdä parempia valintoja itsellemme, planeetallemme ja merillemme. Kenenkään ei pitäisi edistää liikakalastusta – itse en ainakaan aio tehdä tänä päivänä valintoja, jotka tulevaisuudessa estävät lapsenlapsiani syömästä mereneläviä.”JESPERIN POHJOISMAISET SINISIMPUKAT KERMASSA

Simpukat valmistuvat nopeasti ja hurmaavat niin arkena kuin juhlapöydässäkin.


Valmistusaika 20 min. Kahdelle.

 • 3 rkl voita

 • 2 salottisipulia, hienonnettuna

 • 200 ml valkoviiniä

 • 1 kg MSC-sertifioituja sinisimpukoita

 • 300 ml kermaa

 • 3 rkl raastettua piparjuurta

 • 2 rkl hienonnettua tilliä (tai persiljaa)

 • valkopippuria

 • suolaa

 • 1 tl sokeria


 1. Pese simpukat juoksevalla kylmällä vedellä, poista kaikki parrat. Jos simpukka on auki, kopauta sitä altaanreunaan. Elävä simpukka sulkeutuu heti – heitä pois kaikki auki jääneet tai rikkinäiset simpukat.

 2. Sulata voi kattilassa matalalla lämmöllä, lisää hienonnettu sipuli ja kuullota 2–4 minuuttia. Ole varovainen, ettet polta sipuleita.

 3. Lisää viini ja simpukat. Sulje kansi ja lisää lämpöä. Kiehuta keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet. Siirrä simpukat pois kattilasta ja heitä pois kaikki, jotka eivät auenneet.

 4. Laske lämpöä ja lisää kerma, piparjuuri ja tilli liemeen. Anna hautua muutama minuutti. Lisää valkopippuri, suola ja ripaus sokeria ennen tarjoilua. Varo keittämästä valkopippuria, se voi tehdä liemestä katkeran makuista.

 5. Kaada liemi simpukoiden päälle ja koristele hienonnetulla tillillä.


MSC:n lähettiläänä toimiva Jesper Björkell viihtyy vapaaaikanaan merellä ja saaristossa.

5 SYYTÄ VALITA MSC:

 1. Meriämme pitää suojella. Kestämätön kalastus uhkaa kalapopulaatioita, meriympäristöjä ja kalastusyhteisöjä.

 2. Olet mukana muuttamassa maailmaa. Ostamasi MSC-merkityt merenelävät auttavat kannustamaan uusia kalastusyrityksiä, kauppoja ja ravintoloita tuottamaan ja tarjoamaan vastuullisia mereneläviä.

 3. Voit luottaa ostamaasi. Kaikkien sertifioituja tuotteita käsittelevien tahojen on varmistettava, että ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.

 4. Varaa valita. Sinisellä MSC-merkillä merkittyjä tuotteita on satoja ja niitä löytyy monista kategorioista – ja kaikista hintaluokista.

 5. Elävän meren puolesta. Voit nauttia mereneläviä hyvillä mielin ja tietoisena siitä, että niiden saatavuus on turvattu myös tulevaisuudessa. Lisätietoa MSC:stä löydät kotisivuilta: msc.org/fi

bottom of page