top of page

SMARTBUS on elämyksellinen konsepti, joka opettaa nuorille nettietikettiä


"Opettajilla ei aina ole välttämättä käytössä viimeisintä tietoa, minkälainen lapsen maailma netissä on. Konseptin on kiitelty antavan myös opettajille uutta näkökulmaa opetukseen.

Huawein suosittu ja kouluille maksuton SmartBus-konsepti on 5–6-luokkalaisille kohdennettu oppitunti, jossa taikuuden avulla opetellaan nettietikettiä. Hauskasta, mutta informatiivisesta show’sta jää lapsille hyvin mieleen nettimaailman sudenkuopat


Koronapandemian aikana nuorten ja lasten pahoinvointi on lisääntynyt. Yksi tekijä on nettikiusaaminen, toinen taas sosiaalisen median aiheuttama paine, jossa seurattavasta henkilöstä syntyy epätotuudenmukainen kuva - seuraaja kokee itsensä vähempiarvoiseksi.


Huawei lanseerasi vuonna 2021 Suomessa kansainvälisen SmartBus-konseptinsa, jossa opetetaan netissä pinnan alla kuplivia asioita, kuten turvallisuutta, huijausten tunnistamista ja muiden huomioon ottamista. Tunnin mittaisessa koulutuksessa yhdistyy nerokkaaksi tarinakokonaisuudeksi tärkeä tieto, käytännön vinkit sekä taikatemput.


”Lähtökohta on, miten netti toimii lapsen näkökulmasta ja tavoitteena on lieventää netin negatiivisia vaikutuksia. Taikuus pitää tehokkaasti mielenkiinnon yllä, mutta siinä sivussa saa netin käytöstä totuudenmukaisen kuvan. Palaute on ollut yksinomaa hyvää ja keskustelu jatkuisi usein tunnin jälkeenkin”, Huawin Senior Communications Manager Niklas Mannfolk selittää.


Nettimaailma muuttuu jatkuvasti ja se on SmartBusissa otettu huomioon. Tuntikokonaisuuden suunnitellut ja toteuttava taikuri Kim Wist on havainnut, että opettajien määrä luokassa kasvaa tunti tunnilta, kun ensimmäisten oppituntien palaute kiirii opettajienhuoneessa. Niin oppilaat kuin opettajat seuraavat nousujohteista koulutusta herpaantumatta. Jälkikäteen Wist on kuullut, että myös osa lasten vanhemmista on tehnyt kertauksellisen Kompassi-testin, joka kertoo oman nettikäyttäytymisen tason.


”Opettajilla ei aina ole välttämättä käytössä viimeisintä tietoa, minkälainen lapsen maailma netissä on. Konseptin on kiitelty antavan myös opettajille uutta näkökulmaa opetukseen”, Wist mainitsee.


Wist on Suomen suosituimpia taikureita sekä kysytyimpiä esiintyjiä. Hän innostui projektista jo ensimmäisessä puhelussa: oppitunnin aihe on tärkeä ja tietoa jaetaan inspiroivalla tavalla. Hän kokee, että nuorille opettaminen on antoisaa ja lasten palaute on suoraa sekä rehellistä.


”Jos lapset tykkäävät, he ovat mukana täydestä sydämestä. Palkitsevinta ovatkin lasten reaktiot sekä keskustelut, joissa pohditaan aiheita yhdessä.”


Huaweille tärkeintä on, että oppitunnin jälkeen jokainen pohtisi tarkemmin, kuinka sosiaalisessa mediassa toimii ja ymmärtäisi jaetun tiedon ja kuvien merkityksen pidemmän päälle. Kokonaisuudessa keskitytään myös empatiaan ja siihen, kuinka mahdollisesti muiden henkilöiden tiedot voivat olla vaarassa.


”Jokaisella tempulla on yhteys sisältöön ja sanomaan. Jotta lapsi rekisteröi opit, on tärkeää, että oppiminen on hauskaa”, Mannfolk kehuu koulutussisällön yhdistyvän poikkeuksellisen saumattomasti taikuuteen. Hän toteaa: ”Koulu kerrallaan, haluamme lieventää netin negatiivisia hyvinvointivaikutuksia sekä ennaltaehkäistä nettikiusaamista.”

MIKÄ ON SMARTBUS?

Huawei SmartBus-konsepti kehitettiin Belgiassa vuonna 2019 yhteistyössä Insightin kanssa. Bussi kiersi Benelux-maiden kouluja ja opetti matkallaan nettietikettiä eli netikettiä. Konsepti tuotiin Suomeen vuoden 2021 lopulla pilottimuodossa.


Suomessa kouluja kiertää bussin sijaan Suomen suosituin taikuri Kim Wist, joka on erikoistunut yhdistelemään tuotetietoutta taikuuteen. SmartBus-luennolla tuotteena toimii netin riskit ja oman vastuun tunnistaminen netin käytössä. Kyseessä on nousujohteinen tarina, joka pitää mielenkiinnon yllä koko tunnin ajan.


Vuorovaikutteisen luennon jälkeen oppilaat tekevät aiheet kertaavan Kompassi-testin, joka kertoo minkälaisia netin käyttäjiä he ovat sekä ehdottaa, mitä kunkin kannattaa ottaa huomioon omassa nettikäyttäytymisessä. Insightin toteuttaman nimettömän kyselyn tuloksia hyödynnetään EU-rahoitteisessa projektissa, joka tutkii eurooppalaisten nuorten nettikäyttäytymistä – sekä pohtii sitä, kuinka siihen voidaan vaikuttaa positiivisesti.


Olisiko lähikoulussanne tarvetta netiketin opetukseen?

Lisää tietoa: Niklas Mannfolk, Huawei: niklas.mannfolk@huawei.com

bottom of page