top of page

Tutkimus: WellO2 -hengitysharjoittelu lääkehoidon lisänä toi parannuksen astmaatikoiden hengitykseen


Yskittää, henki ei tahdo kulkea, nenä on tukossa. Nämä ovat oireita, joiden kanssa moni astmaatikko elää lähes päivittäin. Vaikka astman perushoito tapahtuu lääkkeillä niin lääkehoidon lisäksi hengitystoimintaa voi tutkitusti parantaa myös lääkkeettömästi hengityselimistöä harjoittamalla.


Hengitysharjoittelulla keuhkojen hyvinvointi paranee – tutkitusti!

Suomessa hengityselimistön harjoittelua tehdään yleisesti suomalaisella WellO2-nimisellä hengitysharjoituslaitteella. Sen lämpimän höyryn ja vahvistavien hengitysharjoitusten yhdistelmä parantaa tutkitusti keuhkojen toimintaa. WellO2 -harjoittelussa vastapaine aktivoi sisään- ja uloshengityslihaksia samalla kun sisäänhengitysilma tuo keuhkoihin lämmintä, limakalvoja kosteuttavaa höyryä. Juuri julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa huomattiin, että lievää tai kohtalaista astmaa sairastavien henkilöiden hengitysvoima kasvoi merkittävästi suhteellisen kevyen ja lyhyen WellO2- harjoittelun seurauksena.


Kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi kertoo Tampereella tehdystä tutkimuksesta: 47 koehenkilöä käytti WellO2- laitetta kotona 30 päivän ajan kerran päivässä (20 sisään- ja uloshengitystä, harjoittelun päivittäinen kesto n. 10-15min). Neljän viikon jälkeen WellO2- hengitysharjoittelua tehneiden astmapotilaiden hengityslihasten voima oli kasvanut merkitsevästi kontrolliryhmään verrattuna. Sisäänhengitysvoima kasvoi 20 % ja uloshengitysvoima 12 %. Lisäksi keuhkojen tilavuus kasvoi merkitsevästi, keskimäärin 4 %.


”Yllättävän suuri parannus”

Näin kevyellä harjoittelulla saatu lihasvoiman kasvu oli yllättävänkin suuri, Anssi Sovijärvi sanoo. Lämpimän höyryn hengittäminen on hyödyllistä erityisesti astmaatikoille, keuhkoahtaumasta kärsiville ja muille hengitysvaikeuksista kärsiville, jos hengitysteihin muodostuu limaa tai on yskää, professori huomauttaa. Liman irtoaminen hengitysteistä tulee helpommaksi.


WellO2-laitteella tehtävän hengitysharjoittelun mahdollisia hyödyllisiä vaikutuksia uniapneapotilailla tutkitaan tällä hetkellä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.Mitä sinä tekisit, jos hengittäisit paremmin?

Hengityselimistömme on moniosainen kokonaisuus, joka vaatii huolenpitoa aivan kuten koko kehomme. Hengityselimistö koostuu lihaksista, jotka kontrolloivat sisään- ja uloshengittämistä sekä limakalvoista, joka on elimistön oma suojamuuri viruksia ja bakteereja vastaan sekä varsinaisesta keuhkokudoksesta missä hapen ja hiilidioksidin vaihdunta tapahtuu. Hengityslihasten vahvistuminen nostaa tutkitusti hengästymisen kynnystä keuhkopotilailla ja voi parantaa suorituskykyä. Jotta keuhkot toimisivat mahdollisimman hyvin, hengityslihaksia kannattaa vahvistaa ja hengitysteiden limakalvo on hyvä pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa.


https://wello2.fi/

bottom of page