
Tampereen kaupunki näyttää suuntaa suomalaiselle kaupunkiasumiselle ja keskustakehittämiselle, kun keskustan kupeessa sijaitseva Viinikanlahti muutetaan uudeksi laadukkaaksi kaupunginosaksi. Tampereen tavoitteena on toteuttaa keskustaan monipuolisia asumisen mahdollisuuksia ja kasvattaa asukkaiden määrää. Täydennysrakentamisen lisäksi uusia asuinalueita rakennetaan muun muassa järvien rannoille ja ratikkareittien varrelle.
"Pyhäjärven eteläisellä rannalla sijaitseva Viinikanlahti tulee täydentämään keskustan asuinalueiden tarjontaa, ja tuhannet uudet asukkaat puolestaan tuovat keskustaan lisää elämää ja elinvoimaa", kertoo hankekehityspäällikkö Minna Seppänen Tampereen kaupungilta.
Alueelle rakentuu kerrostalokoteja noin 3 300 asukkaalle. Lisäksi alueelle tulee koulu, päiväkoti, nuoriso- ja liikuntatiloja sekä muita asumisen palveluja. Asemaakaavassa on myös varaus hotellille sekä liiketiloille. Järvenrannasta tehdään vehreä, kaikille avoin virkistyksen- ja vapaa-ajan toimintojen vyöhyke, joka ulottuu Hatanpäänniemeltä Viinikanlahden pohjukkaan.
”Kyse on keskustan laajentumisesta etelään ja viimeisestä isosta sen kylkeen rakennettavasta alueesta. Siksi tavoitteena on toteuttaa se olemukseltaan kaupunkimaiseksi. Hyvä arkkitehtuuri ja julkisten alueiden viihtyisyys merkitsevät paljon myös asumisen laadulle ja alueen kiinnostavuudelle”, lisää Seppänen.
Viinikanlahden alueen asemakaavoitus on ehdotuksen laatimisvaiheessa ja sen on tavoite valmistua vuoden 2023 lopulla. Rakentamaan aluetta päästään aikaisintaan vuonna 2025.
Asumisen helppoutta ja viihtyisyyttä parhaimmillaan
Alueen suunnitelmassa on 12 asuinkorttelia, joiden keskellä sijaitsevat asukkaiden yhteiset viihtyisät pihat istutuksineen. Tavoitteena on tarjota monimuotoisia ratkaisuja erilaisiin asumisen tarpeisiin omistus- ja vuokra-asumisesta sekä lyhytaikaisesta asumisesta aina ikäihmisten yhteisölliseen asumiseen saakka.
Asumisen monimuotoisuus tulee näkymään muun muassa kattopihoina, asuntoihin liittyvinä terasseina, korttelipuistojen yhteistiloina ja erilaisina korttelin rakennustyyppeinä. Myös puurakentamista on tulossa alueelle. Tulevaisuuden asumiseen kuuluu tilojen muuntojoustavuus mm. yleistyvän etätyön tarpeisiin.

Rantakorttelien asukasterassit aukeavat rantapuiston suuntaan. Istutukset, muurit ja korotettu maantasokerros erottavat yksityisiä terasseja julkisesta rantapuistosta ja sen kevyen liikenteen väylistä. Asemakaavaluonnoksen vaihe 2022.
Osa kaupunginosan viihtyisyyttä on rauhoitettu autoliikenne. Lyhytaikaista pysäköintiä lukuun ottamatta asukkaat jättävät autonsa kahteen alueen reunalla sijaitsevaan ja helposti saavutettavaan pysäköintitaloon. Nämä mahdollistavat yhteiskäyttöautoja, erilaisten sähköisten ajoneuvojen vuokraus- ja huoltopalveluja sekä alueen yhteistä energian tuotantoa ja varastointia.
Joukkoliikennepysäkit sijaitsevat keskeisellä paikalla, ja rantareitit kutsuvat liikkumaan jalan tai pyörällä. Suunnitelmassa on mukana Hatanpään valtatielle todennäköisesti rakennettava ratikkalinja Tampereen keskustasta kohti Pirkkalaa. Alue kytketään veden yli keskustaan uusilla kävely- ja pyöräilysilloilla, jotka lyhentävät ja sujuvoittava kulkua keskustan ja Hatanpään välillä.
Avoin rantavyöhyke palvelee asukkaita, matkailijoita ja uutta yritystoimintaa
Ainutlaatuinen sijainti Pyhäjärven rannalla antaa alueen asukkaille, kaikille tamperelaisille ja matkailijoille hyvät mahdollisuudet nauttia veden läheisyydestä ja harrastaa siihen liittyviä asioita. Vehreään rantapuistoon on tulossa oleskelualueita ja reittejä jalankulkijoille. Rantaan rakentuu pienvenesatama kaikkine palveluineen. Myös uimaranta ja yleinen sauna ovat mukana suunnitelmissa. Harrastajakalastajatkin on pidetty mielessä. Soutu- ja melontakeskus jatkaa toimintaansa uudella paikalla.

Näkymä kattojen yli Pyhäjärvelle ja Pyynikille. Asemakaavaluonnoksen vaihe 2022
”Tavoittelemme alueesta myös vesillä liikkumisen, rantaan liittyvien virkistyspalveluiden ja näitä hyödyntävien matkailupalveluiden keskittymää”, valottaa projektiarkkitehti Milla Hilli-Lukkarinen. ”Alueelle on asemakaavaluonnoksessa mahdollistettu muun muassa hotelli, liiketilaa katutasoon sekä toimisto- tai matkailupalveluja ja päivittäistavarakauppa Hatanpään valtatien varrelle. Uusi liike- ja toimitilarakentaminen ja parantuvat yhteydet vahvistavat myös Hatanpään alueen nykyistä työpaikkakeskittymää.”
Kestävää kaupunkisuunnittelua
Viinikanlahden asemakaavoituksen pohjana oleva yleissuunnitelma noudattaa kestävän kaupunki- ja infra- ympäristösuunnittelun periaatteita. Jo esirakentamisen hiilijalanjälkeä pienennetään hyödyntämällä olemassa olevia tai läheltä kuljetettavia maa- ja purkumassoja, myös hulevesien hallinta ja lumien sijoitus suunnitellaan huolellisesti. Liikkuminen tukeutuu jalankulun ja pyöräilyn reitteihin ja joukkoliikenteeseen.

Keskusaukiolle avautuu liiketiloja, ja sen läpi kulkee pyöräilyn alueellinen pääreitti. Asemakaavaluonnoksen vaihe 2022.
Energiaratkaisuissa mahdollistetaan uusiutuvan energian järjestelmät, kuten maalämpö, aurinkoenergia sekä muut kortteli- ja alkukohtaiset tulevaisuuden ratkaisut. ”Suunnittelu-, rakennus- ja energia-alan teknologiakehittäjille ja -toteuttajille Viinikanlahti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden saada esiin uusia innovaatioitaan”, Seppänen vinkkaa.
Viinikanlahden alueen alustava aikataulu
2023 Asemakaavaehdotus
2024 Lainvoimainen asemakaava
2024- Toteutussuunnittelu
2025- Esirakentaminen ja 2035 aluerakentaminen vaiheittain
Tutustu suunnitelmiin ja seuraa etenemistä tampere.fi/viinikanlahti
