top of page

Valoa ja hyvinvointia Keraplastin päivänvaloratkaisuilla


Keraplastin tuotepäällikkö Jari Leppänen ja liiketoimintajohtaja Lauri Halme.


Erilaiset kattoikkunaratkaisut, kuten jatkuvat kattoikkunat ja suurkuvut, tuovat rakennukseen näyttävyyttä ja valoisuutta. Ikkunoiden lämpöhäviö saadaan kohtuulliseksi, ne kestävät lumikuorman ja laajalle leviävä luonnonvalo parantaa rakennuksen käyttäjien hyvinvointia.


Luonnonvalo lisää merkittävästi viihtyvyyttä sekä parantaa mielialaa ja keskittymiskykyä. Se parantaa tehokkuutta ja tuottavuutta niin kouluissa kuin työpaikoillakin. Katon kautta tilaan saadaan kolminkertainen luonnonvalonmäärä verrattuna samankokoisiin seinäikkunoihin.


”Kattoikkunaan kohdistuu koko taivaankannen valoisuus, kun taas seinäikkunaan vain osa siitä. Seinäikkunan kautta tuleva valonmäärä myös vaihtelee merkittävästi päivän edetessä, mutta kattoikkunan kautta valo saadaan usein tehokkaasti sisään lähes koko valoisan ajan”, valistaa päivänvaloratkaisuihin erikoistuneen Keraplastin liiketoimintajohtaja Lauri Halme.


Pystysuorasta ikkunasta saadaan valoa tehokkaasti vain noin kuusi metriä seinälinjasta sisäänpäin ja suuremmissa rakennuksissa suurin osa pinta-alasta jää vaille päivänvaloa, jos ei käytetä kattoikkunoita. Kattoikkunoilla saadaan kuitenkin päivänvalo tuotua kaikkialle sisätilaan, juuri sinne missä sitä tarvitaan. Myös lämpösäteilyä saadaan tehokkaasti tuotua sisään rakennukseen ja toisaalta tuuletuskin on tehokasta kattoikkunan kautta. Halme jatkaa: ”Ikkunamateriaaleja on erilaisia. Kirkkaasta lasista valo saadaan suoraan sellaisenaan sisään, mutta valoa hajottavilla materiaaleilla, opaalilla eli maitolasilla, valo saadaan pehmeäksi. Valo ei tällöin häikäise eikä tarkkoja valon rajoja näy. Valitsemalla materiaaliksi iskunkestävä PC-levy, saadaan myös haitallinen UV-säteily estettyä lähes kokonaan.”


Urheilutilat ovat yksi oiva esimerkki, missä kaivataan paljon valoa. Ratsastusareenoilla taas on esimerkiksi tärkeää, että valo jakautuu tasaisesti, sillä hevosten suoritus voi häiriintyä epätasaisesta valosta. Halmeen mukaan materiaalit valitaan aina käyttötarkoitukseen sopiviksi – heidän asiantuntijansa auttavat räätälöinnissä.


JATKUVAT KATTOIKKUNAT SUUREEN RAKENNUKSEEN


Jatkuvat kattoikkunat toimivat parhaiten suurissa rakennuksissa, kuten kouluissa, teollisuuskiinteistöissä, kaupoissa, viherpihoissa, kauppakeskuksissa tai maatalousrakennuksissa. Jo yli 50 vuotta valoratkaisujen parissa toimineen Keraplastin kattoikkunoihin voidaan yhdistää tuuletus- ja savunpoistomoduulit. Suomessa myös lumikuorma on otettava huomioon – Keraplastin ikkunoiden kanssa tämä ei ole ongelma.”Ikkunan leveys saadaan uudella mallillamme 10 metriin asti, pituudelle ei ole rajoitusta eli koko voidaan suunnitella yksilöllisen tarpeen mukaan. Kattoikkuna voi olla pitkä ja suora, mutta se voi myös olla kaarevan mallinen tai kaksi ikkunaa voi ristetä”, mainitsee Keraplastin tuotepäällikkö Jari Leppänen.


Lämpöhäviöstä ei tarvitse olla huolissaan, vaikka merkittävä osa kattopinnasta muutettaisiin jatkuvilla kattoikkunoilla ikkunapinta-alaksi. Moderneilla kerroslevyrakenteilla jatkuvan kattoikkunan U-arvo saadaan jopa arvoon 0,7W/m²K.


ARKKITEHTONISESTI NÄYTTÄVÄT SUURKUVUT


Suurkuvut eli kupumalliset kattoikkunat ovat arkkitehtonisia elementtejä, joilla saadaan hyvin näyttävästi luonnonvaloa tuotua esimerkiksi suuriin aulatiloihin, julkisiin rakennuksiin, uimahalleihin tai muihin vastaaviin kohteisiin. Kupuja on mahdollista saada kirkkaina, opaalisina kuin värillisinäkin. Materiaalia toimii lasi, massiivi- tai kennolevy. Näyttävän valoisuuden lisäksi kattoikkunoita voi hyödyntää maisemien ihasteluun.”Tapiolan uimahallissa ja Loisteyhtiöiden pääkonttorin pääaulassa on valmistamamme suurkuvut, Laitilan vesitornin kattona toimivan suurkuvun uusimme viimevuonna. Suurkupuja on käytetty myös Lapin revontulimajojen kattoina”, Leppänen listaa erilaisia esimerkkejä.


Materiaalitoimitusten lisäksi Keraplast pystyy hoitamaan myös kokonaisurakat asennuksineen. Lisää tietoa päivänvaloa tukevista ikkunaratkaisuista löytyy osoitteessa keraplast.fi.


Kera Group

on päivänvaloratkaisuihin sekä paloturvallisuutta edistäviin savunpoistojärjestelmiin erikoistunut yritys. Sen päätuotteita ovat savunpoistoluukut, kattovalokuvut sekä erilaiset kodin ja asumisen ratkaisut, kuten valokatteet, terassit ja terassilasit. Päivänvaloratkaisuihin erikoistunut Keraplast on osa Kera Groupia.

bottom of page