– Raskas kalusto puhtaaksi jopa 85 % pienemmällä vesimäärällä ja pienemmällä määrällä kemikaaleja

Ahola Transportin pesukone räätälöitiin sekä mitoiltaan että ulkoasultaan yrityksen tarvetta vastaavaksi.
Ahola Transportin Naantalin optimointikeskuksessa oleva pesuyksikkö sai syyskuussa 2021 sisälleen uuden Kärcher TB -rekanpesukoneen. Samaan yhteyteen tuli myös uusi Kärcher WRB Bio -vedenkierrätysjärjestelmä, jonka avulla pesuprosessin vedenkulutuksesta voidaan leikata jopa 85 %.
TAVOITTEENA JOHTAVAN EKOLOGISUUDEN LISÄKSI PAREMPI PESUTULOS JA ENTISTÄ NOPEAMPI PESUPROSESSI
Ahola Transpointin toimitusjohtaja Åke Nyblom sekä Naantalin yksikön paikallispäällikkö Alf Nyblom kertovat, että EU:n asettamat tieliikenteen päästötavoitteet ylittävän jatkuvan ekotehokkuuden kehittämisen lisäksi Aholalla pesukoneen hankinnassa painotettiin hyvän pesutuloksen ja automatiikan ohella nopeutta: Vanhan pesukoneen yli tunnin pesusykli oli auttamattoman hidas, kun jonossa oli vähänkin enemmän autoja.
”Pesukoneelle haluttiin miehittämätön käyttö, jota voidaan operoida 24/7. Kun ajoneuvo on tunnistettu, ovet aukeavat ja kuljettaja ajaa auton sisään. Pesu kestää noin 20 minuuttia, jonka aikana kuljettaja ei poistu ohjaamosta. Kirjavamman kaluston, kuten esimerkiksi erikoiskuljetuksissa käytettävien lavettien pesuun meillä on hallissa letkuradat ja pistoolit pesuaineelle ja korkeapainepesulle.”
PUHTAITA REKKOJA ENTISTÄ EKOTEHOKKAAMMIN JA PIENEMMILLÄ KUSTANNUKSILLA
Säännöllisillä pesuilla maalipinta ja teippaukset kestävät niille suunnitellun elinkaaren ajan. Ja kun autot pestään tarpeeksi usein, tarvitaan lian irrottamiseen selvästi vähemmän vahvoja kemikaaleja.
Kärcherin avainasiakaspäällikkö Tomi Peltomäki kertoo, että raskaan kaluston pesuratkaisut ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana todella paljon. Yksi merkittävä harppaus on saavutettu pesuaineissa, joista on saatu huomattavasti ympäristöystävällisempiä. Ison auton pesussa kemiaa kuluu noin litra, joten vuositasolla ei ole mitenkään yhdentekevää millaisia aineita pesuhalleissa käytetään.
”Myös pesuaineiden tiivistäminen on parantanut niiden ekotehokkuutta. Samaan aikaan vedenkulutus on tullut alas. Vanhimmissa koneissa ei ollut muodon tunnistimia, joten ajoneuvon pesuun saattoi mennä vakiomäärä vettä ja pesuainetta, oli auto sitten 10 tai 20 metriä pitkä”, Peltomäki selvittää.
KIERRÄTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUS ONNISTUU MYÖS VANHAAN PESUHALLIIN
Naantaliin asennettu pesukone on tyypillinen asennuskohde, jossa uusinta tekniikkaa edustava laitteisto asennetaan korvausinvestointina jo olemassa olevaan halliin. Tomi Peltomäki kertoo, että vedenkierrätysjärjestelmä on suunniteltu joustavaksi. Tämän vuoksi se ei aseta rakenteille ja piha-alueelle erityisvaatimuksia.
”Tekniseen tilaan vaaditaan muutama neliö enemmän tilaa ja kun bioreaktori ja kaivot upotetaan maan alle, on järjestelmä varsin huomaamaton. Kierrätykseen menevä vesi kulkee lietteenerotuskaivon kautta öljynerottimeen ja sieltä kaksiosaiseen bioreaktoriin. Tämän jälkeen vesi palautuu teknisessä tilassa olevan UVUS-K-suodattimen kautta keruualtaaseen ja sieltä pesukoneelle.”

Kierrätysprosessin seuranta on helppoa. Selkeillä symboleilla varustettu infonäyttö tarjoaa hetkessä näkymän prosessin kulkuun ja mahdollistaa myös nopean säätämisen.
Järjestelmä hyödyntää suodatusprosessissa veden sisältämiä mikro-organismeja. Tämän ansiosta prosessin ylläpitoon ei tarvita mitään lisäaineita.
”Prosessi on lisäksi hajuton, joten tekniikkatilaan palautuva kierrätetty vesi voi olla avoaltaassa. Bioreaktorissa on sisällä peukalonpään kokoisia vaahtomuovipaloja. Nämä tarjoavat kasvualustan, jonka avulla puhdistusprosessi toimii”, Tomi Peltomäki selvittää.
MANUAALIPESU TÄYDENTÄÄ ERIKOISTARPEITA
Raskaan kaluston suuri koko ja vaihtelevat muodot sanelevat tiukat reunaehdot automaattikoneille. Raskaan kaluston tasaiset pinnat saadaan jäykemmillä harjoilla hyvin puhtaiksi ja pyörivää vesisuihkua tekevät spinnerit huolehtivat vanteiden pesusta. Hallissa voidaan pestä kaikki aina yhdistelmärekoista pelkkiin vetoautoihin ja pakuihin.
Normaalissa ylläpitopesussa kone on aivan ylivoimainen verrattuna manuaaliseen pesuun. Tilanne muuttuu, kun halutaan pestä hankalampia muotoja, kuten erikoiskuljetuksen lavetteja. Niissä toimii parhaiten kuumavesipesuri ja siihen integroidut ergonomiset letkuradat. Näillä saadaan hoidettua kuorma-autojen perusteellisemmat pesut ja päästään tarkkaan tulokseen esimerkiksi silloin, kun pestään pyöränkaaria ja muita hankalampia muotoja.