top of page

Yksinkertainen mutta nerokas suomalaisinnovaatio valloittaa Eurooppaa


oska WISASpruceFR on valmiiksi palosuojattu, työmaalla säästyy aikaa ja rahaa.

UPM Plywood jalosti Saimaan rannan metsistä palosuojatun kuusivanerilevyn WISA-SpruceFR:n. Se sopii mitä erilaisimpiin kohteisiin voimalaitoksista, varastoihin ja ihan tavallisiin autotalleihin.


Vaalean levyn pintaa kiertävät itäsuomalaisen kuusen vuosirenkaat, tummempana erottuvat kohdat, mistä puu on kasvattanut oksiaan kohti valoa. WISA-SpruceFR vanerilevy näyttää tavalliselta vanerilevyltä mutta sisältää pinnan alla hämmästyttävän paljon innovaatiota.


”Kaikki älykkäät tuotteet eivät tarvitse pistoketta toimiakseen”, UPM Plywood Oy:n tuotepäällikkö Riku Härkönen toteaa.


UPM Plywoodin muutama vuosi sitten lanseeraama WISA-SpruceFR:ää on myyty ympäri Eurooppaa mitä erilaisimpiin rakenteellisiin kohteisiin. Se on osoittautunut sopivan vaativaan ammattirakentamiseen niin länsieurooppalaisella voimalaitostyömaalla kuin laivatelakalla. Levy käy myös ihan tavalliseen varastoon ja autotalliin.


”WISA-SpruceFR on osoittautunut hyväksi myös hissikuiluihin, sillä niissä tarvitaan palosuojattua materiaalia. WISASpruceFR on helppo asentaa ahtaissa tiloissa, sillä mineraalipohjainen levy murtuisi niissä helpommin.”Monikäyttöinen ja kevyt

WISA-SpruceFR:n 18 millimetrin paksuisessa levyssä on seitsemän kerrosta, joista molempien puolien päällimmäiset on palosuojattu. Kukin kerros on paksu, levy vakaa ja kantava. Siksi sertifikaatit saanut WISA-SpruceFR toimii useammassa rakenteessa kuin yleensä. Se täyttää B-s1, d0- ja Bfl-s1-paloluokituksen.


”Kuluttajilla voi olla haastavaa ymmärtää, mitä tämä paloluokitus tarkoittaa. Hyvin monella valmistajalla on tämän merkinnän kohdalla ehtoja, että levyn takana on oltava tietty rakenne. WISA-SpruceFR:llä erityisehtoja ei ole. Levy käy kaikkiin rakenneratkaisuihin: seinän takana voi olla ilmaa, muita levyjä tai vaikka eristeitä.”


Härkönen vertaa UPM Plywoodin kuusivaneria vehnäjauhoihin: niillä voi leipoa lähes mitä tahansa.


Vaikka WISA-SpruceFR on kantava ja palosuojattu, se on silti kevyt. Painoa on noin 470 kg/m3. Jos levy olisi lastumainen, se todennäköisesti painaisi 5-20 prosenttia enemmän. Kevyempi levy on paitsi mukavampi käsitellä, myös edullisempi kuljettaa työmaalle.


wisaplywood.com/fi


bottom of page